Опазете културите от гъбни заболявания с хвощ
Топлото и влажно време предразполага развитието и намножаването на болести и неприятели. Най-голяма сила набират гьбните болести, като брашнеста мана, рьжда, сиво гниене и др. Гьбите нападат тьканите на отслабнали, сгьстени, неправилно торени растения. А вятърът разнася на големи разстояния спорите. В почвата те остават дълго време и проникват чрез корените. Затова преди сеитба профилактично се третират семената, а после не са оставят гъсти разсадите. Още при първите признаци на заболяване да се премахват засегнатите леторасли и листа. Посипаната дървесна пепел върху почвата също укрепва защитните сили на растенията. Засаденият в лехите чесън и пелин пък пазят от брашнеста мана.
Ако искате да спасите градината си от гъбни болести, то направете отвара от хвощ. С нея може да се пръска редовно от пролетта до лятото. За тази цел вземете 1 кг свеж или 100 г изсушен хвощ и го залейте с 10 л вода за едно денонощие. След това варете сместа за 1-2 часа, прецедете я, охладете я и я разредете в съотношение 1:5. Препаратът се съхранява 1 седмица.
Срещу брашнестата мана можете да използвате и вратигата – 300 г свежа или 30 г изсушена вратига се залива с 10 л вода за едно денонощие, след това се вари 1-2 часа, прецежда се и се изстудява. Пръска се почвата без да се разрежда се. Вратигата е отровна, затова внимавайте при работата с нея.
Към биологичните мерки за борба с брашнестата мана се отнася и извлекът от прегорял оборски тор, най-добре говежди – 1 част тор се залива с 3 части вода и се оставя три денонощия. След това извлекът се разрежда с вода: 1 част извлек и 2-3 части вода. Прецежда се и се пръска няколко пъти, най-добре привечер. Съдържащите се в оборския тор бактерии убиват спорите на гъбата на брашнеста мана. Същите мерки могат да бъдат използвани при борба с брашнестата мана на цариградското грозде и касиса, на други ягодоплодни култури.
Две седмици преди събиране на реколтата обаче всички пръскания трябва да спрат.
Сода за хляб и горчица пазят луковиците здрави
Можете да опазите листата на декоративните растения по следния начин. 15 г сода за хляб и 100 г суха горчица се заливат с неголямо количество гореща вода. Отделно в топла вода се разтварят 50 г син камък. В кофа с вода се изсипва първо содата с горчицата и към тях постепенно с постоянно бъркане се добавя син камък. С тази съставка могат да дезинфекцират луковиците на цветя преди засаждане, като след обработката се промиват с вода.