Липса на единен надзор и проблемни язовири вероятно са причинили потопа в Мизия

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Общо 76 язовира в България са “в предаварийно състояние”, четири от тях на територията на Враца – именно Гарвански геран, Сухия скът, Бързина и Боденец. Информацията е съобщена за в-к “Капитал” от техническия директор на “Напоителни системи” инж. Валентин Славов, който се позовава на официален доклад за състоянието на язовирите в България, изготвен от експерти от “Напоителни системи” и екоминистерството. Информацията е публикувана преди месеци, никой обаче не й е обърнал внимание. Докладът е от есента на миналата година и оттогава според Славов броят на проблемните язовири се е увеличил.
В момента комисия със специалисти на дружеството прави оглед, след което ще може да се каже дали наистина основната причина за потопа са язовирите. Най-честите им проблеми са неработещи изпускателни кранове и некачествено възстановяване на спукани стени. По думите на Славов за всички язовири, стопанисвани от държавното дружество, се правят проверки и отстраняват нередностите, но няма как да гарантират същото и за общинските. И за четирите проблемни язовира във Врачанско няма данни дали са дадени на концесия и кой ги използва, показва справка в Националния концесионен регистър.
Според Славов ако не е бил язовир Бързина, който да събере и спре част от водата, бедствието е щяло да бъде далеч по-голямо. “Трябва да се вземат спешни мерки”, коментира специалистът. Той добави, че водата не се е появила изведнъж, а още от сряда вечерта е заляла близото с. Нивянин, а два дни по-късно е стигнала Бяла Слатина.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements