Лепят с брашно етикетите върху хляба

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

„Над 50% от хляба се търгува не пакетиран, без какъвто и да е етикет или с етикет залепен с брашно върху хляба.” Това каза председателят на Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева пред Агрозона.  Само около 40%  пък от производителите на хляб отговарят на условията изисквани от Регламент № 1169/2011. Припомняме, че след въвеждането на Регламент (ЕС) № 1169/2011 изискванията към всички хранителни продукти, включително и  към хляба е на етикетите им да бъдат изписани наименованието, списъкът на съставките, както и тяхното процентно съдържание, веществата причиняващи алергии и непоносимост. При хлебните изделия, задължително се обозначава глутенът или съдържание на ядки, ако има такива в дадения продукт.

Водят се преговори веригите да продават хляба без печалба

Мариана Кукушева коментира и цените на хляба. „Хлябът е пазарен продукт и като такъв има себестойност. Когато тази себестойност се променя по независими от производителя парични, когато той не може да влияе на тези фактори е нормално цената да се променя.” Освен това Кукушева напомни за скачащите цени на пшеницата на глобално ниво, които се отразяват  и у нас. “В България едва 15%  от реколтата с пшеница има хлебопекарни качества, които отговарят на изискванията за производство на хляб по БДС. От друга страна енергийните и  транспортни разходи продължават да растат.”

От своя страна министърът на земеделието Румен Порожанов обяви наскоро, че вече се водят преговори с големите търговски вериги да продават хляб без печалба. „Правя срещи с големите търговски вериги и това, което получавам като уверения до момента е, че хлябът, който се продава, няма да има надценка за печалба, калкулирана в цената му, а само надценка, която да покрива разходите и брака.“, обясни министърът. Той добави, че самите вериги са регулатори на бранша.

Поскъпна хлябът в Кърджали

Поскъпването на хляба се дължи на цената на новата реколта пшеница

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама