Консумацията на ябълки бележи спад от 8%, всеки е изял по 14,7 кг плод

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Производството на ябълки в ЕС ще достигне 11,5 млн. тона през маркетинговата година 2020/21 г, което е под средното ниво за последните 5 години, се отчита в доклад на ЕК за селскостопанските пазари. Очаква се производство в Полша да се възстанови от ниските резултати през последните години, като основните причини за това са увеличението на площите до около 10 хил ха, докато във Франция, Италия и Германия разчистват количествата плодове от предишната кампания. Пазарът на ябълки изглежда добре балансиран, сочат още анализите.

Потреблението на пресни ябълки в ЕС през тази маркетингова година се очаква да спадне до 14,7 кг на глава от населението. Това е с 8% под нивото от 2019/20 г, когато потреблението достигна рекордно високо ниво заради увеличението на домашната консумация на ябълки.

Износът на пресни ябълки се очаква да се увеличи с 8% в сравнение с предишния сезон, когато износът рязко спадна в резултат и на високите вътрешни цени и ограниченията на експортния пазар. Въпреки това обаче експортът бележи спад около 10% на годишна база.

Данните на ЕК сочат, че около 30% от реколтата през тази година – или около 3,4 млн. тона ябълки ще бъдат използвани за преработка. При стабилни нива от запаси се прогнозира износът да намалее с около 7%, докато вносът на ябълки в ЕС остане на същите нива.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА