Депутатите променят лимита на дървата за огрев за домакинство

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Вижте какви количества ще могат да ползват хората, които се отопляват с дърва през зимата

Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за горите, внесен от Ализан Яхова (ДПС) на 11 юли 2023 г.

Предложеното изменение е с цел облекчаване на административната тежест на гражданите и осигуряване на дървесина за отопление за всички желаещи при спазването на принципите на равнопоставеност и социално-икономическа справедливост от гледната точка на орган на местното самоуправление, пише в мотивите на вносителите, предаде БТА.

Законодателната инициатива на ДПС е била подтикната от молбата на хората в Родопите и като цяло високопланинските области, защото след извършените промени в Закона за горите през февруари тази година количествата, които те могат да добиват, са крайно недостатъчни за нуждите им. Това се дължи на по-продължителния зимен сезон, както и на липсата на друга алтернатива за отопление и по-ниската калоричност на дървесината в тези области.

Според предложените промени, домакинствата ще могат да заявяват до 10 плътни куб. метра дърва, вместо както до сега 10 пространствени куб. метра

Според приетия законопроект домакинствата ще могат да заявят 10 плътни куб. метра дърва вместо 10 пространствени куб. метра. По мнението на Благовест Белев (“Продължаваме промяната – Демократична България”) това може да се окаже проблем и да се наложи да бъде преразгледано, тъй като в България има 2,8 млн. домакинства и ако всяко поиска 10 плътни куб. метра дървесина, това прави 28 млн. куб. метра, “а ние добиваме 7 млн. като цяло заедно с промишлеността”.

Председателят на комисията Десислава Танева (ГЕРБ-СДС) припомни, че тази възможност е съществувала и преди промяната преди няколко месеца, а освен това в цялата процедура има коефициент за редукция, ако количествата се надхвърлят.

Росен Костурков (“Продължаваме промяната – Демократична България”) допълни, че колкото и домакинства да поискат дърва, това не променя плановете на горските стопанства за сечи, така че ще трябва да влязат в тези планове.

Законопроектът ще влезе и в дневния ред на Народното събрание за второ гласуване в петък.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements