Комбинатите са преработили с близо 19% по-малко зеленчуци

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Все още първенството държат домати, пипер и картофи

През 2021 година са преработени 100.7 хил. тона пресни плодове и 93.6 хил. тона пресни зеленчуци, показват статистическите данни за преработката на плодове и зеленчуци от 197 работещи предприятия в страната, се посочва в анализ на дейността им за 2021 г. В резултат на това са произведени 74.7 хил. тона готова продукция от плодове, a готовата продукция от зеленчуци е 88.1 хил. тона (включително плодово-зеленчукова и от гъби).

Преработените 93.6 хил. тона пресни зеленчуци обаче представляват спад от 18.9 % по-малко от предходната година. От преработените пресни зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители – 82.2%, следват доставките от ЕС – 9.2%, и внос от трети страни – 2.7%. От площите, стопанисвани от предприятията (200.4 хектара), са доставени 4.1% от преработените зеленчуци. На ишлеме са преработени 1.8% от зеленчуците, се посочва още в анализа. От преработените зеленчуци с най-голям дял са доматите, пиперът и картофите.

В производството на готова продукция са използвани 8 195 тона зеленчукови концентрати или други междинни продукти, като 64.8% от тях са местно производство, 29.9% са доставки от ЕС и останалите 5.3% са внос от трети страни. Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати са от домати – 5 161 тона, а от пипер са вложени в производството 1 392 тона.

През 2021 г са преработени 100.7 хил. тона пресни плодове, което е с 1.4% повече от предходната година. От преработените плодове с най-голям дял са доставените от български производители – 55.6%, следват внос от трети страни – 20.5% и доставките от ЕС – 14.5%. С най-голям дял от преработените плодове са ябълките, черешите и сливите.

Предприятията стопанисват 633.3 хектара площи, от които са доставени 5.3% от преработените плодове. Делът на плодовете, преработени на ишлеме, е 4.1%.

В производството на готова продукция от плодове количеството вложени плодови концентрати и други междинни продукти са 3 146 тона, като от праскови е 420 тона, от череши – 338 тона и от ябълки – 290 тона.

Готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 32 хил. тона. Изпращанията за ЕС са 29.2 хил. тона, износът за трети страни е 9.5 хил. тона. Количествата от плодова продукция на склад към 31.12.2021 г. и други (брак) е 35.3 хил. тона. Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 56.4 хил. тона, изпращанията за ЕС са 18.6 хил. тона, а износът в трети страни е 10.3 хил. тона. Делът на зеленчуковата продукция на склад и други (брак) е 33.4 хил. тона.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА