Комбинатите са преработили с близо 19% по-малко зеленчуци

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Все още първенството държат домати, пипер и картофи

През 2021 година са преработени 100.7 хил. тона пресни плодове и 93.6 хил. тона пресни зеленчуци, показват статистическите данни за преработката на плодове и зеленчуци от 197 работещи предприятия в страната, се посочва в анализ на дейността им за 2021 г. В резултат на това са произведени 74.7 хил. тона готова продукция от плодове, a готовата продукция от зеленчуци е 88.1 хил. тона (включително плодово-зеленчукова и от гъби).

Преработените 93.6 хил. тона пресни зеленчуци обаче представляват спад от 18.9 % по-малко от предходната година. От преработените пресни зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители – 82.2%, следват доставките от ЕС – 9.2%, и внос от трети страни – 2.7%. От площите, стопанисвани от предприятията (200.4 хектара), са доставени 4.1% от преработените зеленчуци. На ишлеме са преработени 1.8% от зеленчуците, се посочва още в анализа. От преработените зеленчуци с най-голям дял са доматите, пиперът и картофите.

В производството на готова продукция са използвани 8 195 тона зеленчукови концентрати или други междинни продукти, като 64.8% от тях са местно производство, 29.9% са доставки от ЕС и останалите 5.3% са внос от трети страни. Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати са от домати – 5 161 тона, а от пипер са вложени в производството 1 392 тона.

През 2021 г са преработени 100.7 хил. тона пресни плодове, което е с 1.4% повече от предходната година. От преработените плодове с най-голям дял са доставените от български производители – 55.6%, следват внос от трети страни – 20.5% и доставките от ЕС – 14.5%. С най-голям дял от преработените плодове са ябълките, черешите и сливите.

Предприятията стопанисват 633.3 хектара площи, от които са доставени 5.3% от преработените плодове. Делът на плодовете, преработени на ишлеме, е 4.1%.

В производството на готова продукция от плодове количеството вложени плодови концентрати и други междинни продукти са 3 146 тона, като от праскови е 420 тона, от череши – 338 тона и от ябълки – 290 тона.

Готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 32 хил. тона. Изпращанията за ЕС са 29.2 хил. тона, износът за трети страни е 9.5 хил. тона. Количествата от плодова продукция на склад към 31.12.2021 г. и други (брак) е 35.3 хил. тона. Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 56.4 хил. тона, изпращанията за ЕС са 18.6 хил. тона, а износът в трети страни е 10.3 хил. тона. Делът на зеленчуковата продукция на склад и други (брак) е 33.4 хил. тона.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама