„Коктейл“ от полезни растения прави почвата здрава

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
7 Минути

Здравето на почвата е дългосрочен процес, точно като е с човешкото тяло – ако изядем една здравословна салата една-единствена вечер и отидем еднократно във фитнеса, няма да станем по-здрави, това каза Харолд ван Ес, професор по управление на почвите в университета „Корнел“ пред фермери в Русе. Той  е консултант по проекта „Опазване на почвите в България“ на Русенския университет. Проектът, чиято основна цел е опазване почвите в страната при запазване и повишаване почвеното плодородие и добивите, е финансиран от фондация „Америка за България“.

Професорът препоръчва периодично да се правят почвени анализи. Така, както се определя химичният състав на почвата, да започне измерване и на физическия, и на биологичния й състав. Ван Ес каза, че в научните среди често използват израза: „Не знаеш, ако не си измерил.“ И обясни, че докато не се направят измервания на почвените показатели, няма как стопаните да знаят реалното състояние на земята, която обработват. Защо са важни измерванията? За едно и също количество органично вещество в почвата може да има съществена разлика в съдържанието на белтъци. По-високото им съдържание говори за по-добро състояние на почвата, а съответно по-здравата почва дава по-добри икономически резултати. Едно от полезните за стопаните измервания е това каква част от органичното вещество е биологически активно. Чрез замервания на активността на микроорганизмите пък се установява „метаболизмът“ на почвата. Повечето от изследванията на почвените показатели се правят в горния слой, но в следствие на климатичните промени и негативните въздействия на екстремните климатични явления, е необходимо да се обърне по-голямо внимание на по-дълбоките слоеве на земята, отбеляза професорът.

Силата на покривните култури

cde73303bd72397bdf9dd662c377d8bfa0bba8c84a6e7c282dpimgpsh_fullsize_distr
Харолд ван Ес, професор по управление на почвите в университета „Корнел“

За доброто екологично състояние на почвата е важно използването и на органични торове, както и осигуряване на растителни остатъци върху нея. Положително въздействие имат и покривните култури – те се засаждат не непременно заради добива от тях, а заради самото им благотворно влияние върху земята. „Ако започнете да сеете покривни култури, ще подобрите здравето на почвата доста бързо.“, коментира проф. Ван Ес. Идеята на тези насаждения е да се извлече максимално ползата от периодите, когато е прибрана продукцията, отглеждана с търговски цели. Това обикновено е след жътва на пшеницата или през зимата. Живите корени стимулират по биологичен начин почвата, добавят органични вещества, потискат плевелите, обясни професорът, а самата растителна покривка защитава от ерозия. В допъление покривните култури увеличават поемането на вода, някои от тях привличат полезни насекоми.

Специалистът посочи, че най-използваните такива култури в американската агро практика са разделени на три основни категории. Първата е треви (ръж и овес) – те са полезни за обогатяването на почвата с хранителни вещества, особено азот, след прибиране на реколтата. Овесът е подвластен на студа, но ръжта може да оцелее през зимата.  Втората категория включва бобови – грах, боб, основно се ползват от зеленчукопроизводители и трета категория – други – елда, синап, рапица, фуражна ряпа. Фуражната ряпа с плътната си коренова система е наричана „биологична дрелка“.

Американският опит

Популярен пример от полетата в САЩ е засяване на червена детелина през март в нивата, където се отглеждат пшеница и ечемик. Пшеницата расте бързо през пролетта и потиска развитието на детелината. Когато се прибере житото обаче, светлината подпомага растежа на детелината, а тя обогатява с азот земята. Друг вариант при зърнопроизводство е да се използва елда като лятна покривна култура – тя издържа на суша, расте бързо, намалява уплътняването, потиска растежа на плевелите, освен това е евтина за отглеждане. Важно за нея като покривна култура е, че не трябва да се оставя да направи семе, защото тогава стопаните ще имат проблем с плевелите.

Нова практика е засяване на т.нар. коктейл от покривни култури – смесват се различни растителни видове, например треви и бобови. Поради различната си коренова система те по различен начин допринасят за доброто състояние на почвата. Опитите с такива „коктейли“ продължават и към момента в Щатите.

Здравата земя струва повече

zemq_pole_oranЕдин от интересните въпроси е дали можем да повишим стойността на земята, отбеляза проф. Харолд ван Ес. Той обърна внимание, че в САЩ има много заинтересовани от това, тъй като когато здравето на почвата е добро, земята струва повече. Колкото по-лошо е състоянието на земята, толкова повече вложения ще изисква тя за получаване на приличен добив и съответно толкова по-малко ще са приходите от единица продукция. Един от положителните ефекти на здравата почва се изразява в това, че реколтата се влияе по-малко от сушата, ако почвата не е уплътнена, кореновата система е по-дълбока и ще достига до повече подпочвена влага. Ван Ес коментира, че от това, което е видял у нас, е достигнал до изводите, че много може да се направи, за да се подпомогне дълбокото вкореняване.

Ивичната обработка – междинния етап

За жалост, в България в следствие на интензивната обработка и традиционната оран, се наблюдава раздробяване на агрегатите, окисление на органичните вещества, ветрова и водна ерозия, уплътнение на почвата. Заради уплътнените почви в страната специалистът не препоръчва да се прилага все по-популярната в Щатите нулева обработка, при която растителните остатъци изцяло остават на полето. По-добрият вариант за местния контекст е да се използва ивична обработка – ивица земя се обработва, а ивица остава с растителни остатъци. (Повече за ивичната обработка и нейните предимства четете в брой 58 на списание „Агрозона“)

Проф. Харолд ван Ес препоръчва обработката на почвата да става с навигационни системи и всяко влизане на машините да е в едни и същи координати, за да може натискът върху почвата да е концентриран само върху малка част от земята, а не да се уплътнява цялата почвена повърхност.

Анета Стефанова

d3e200458075d493657c8441a5e1430e4114b566e9b25926d9pimgpsh_fullsize_distrСтатията е публикувана в списание „Агрозона“ ,
брой 62, ноември 2016 г.
Още интересни материали за бизнеса и земеделието четете
на страниците на списанието.
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама