Американски учени, работещи за тамошното Министерство на земеделието са определили храните с най-високо съдържание на пестициди през миналата година. Според техните изследвания на първо място по този показател е ягодата. Според тях ситуацията не се е променила в това отношение и през 2017 г. и начело на списъка с най-„пестицидни” плодове отново е ягодата. На второ място е спанака. Според експертите, в плодовете и зеленчуците остават пестициди в малки количества, дори когато са добре измити.
Изследвани са общо 48 вида плодове и зеленчуци. В 70% от тях са открити различни количества пестициди. Най-замърсените плодове и зеленчуци са отделени в т.нар. „мръсна дузина”. Този списък освен ягоди и спанак, включва също така целина, ябълки, праскови, нектарини, круши, череши, грозде, домати, картофи и чушки. В хранителната индустрия често не считат, че наличието на пестициди в продукта е индикация за вредност. Медиците обаче са на обратната позиция. По тяхно мнение дори продукти с ниски нива на пестициди са много вредни за новородените бебета и децата в ранна възраст Въз основа на своите изследвания, учените препоръчват да се сведе до минимум въздействието на пестицидите върху тялото на детето.