Използването им се налага от няколко стандарта за добро земеделско и екологично състояние
Междинни култури са смески от нежитни култури и житни култури, които се отглеждат между две основни култури след прибиране на предшестващата основна култура и преди сеитбата на следващата основна култура.
Използването на междинни култури в земеделието постига редица цели за предотвратяване на водна и ветрова ерозия, особено в периоди, когато има завишени условия за това. С подобряването на влагозадържането на почвата междинните култури спомагат за задържането на органичното вещество в повърхностните слоеве на почвата, играе роля за потискане на развитието на нежелана плевелна растителност, увеличават естественото плодородие на почвата. Засяването става след основната култура, а изискванията към междинните култури е свързано с факта, че те трябва да изпълнят своите задачи, и да имат следните характеристики:
– да са бързорастящи и да образуват голям обем органична маса;
– бърз растеж и покриване на почвената повърхност – така се потиска и развитието на плевелна растителност;
– да имат нежна листна маса, която бързо се мулчира, за да улесни сеитбата на основната култура след нея;
– нежната листна маса се минерализира бързо и подава хранителни елементи още на първата основна култура;
– в смеските е препоръчително да има и незимуващи видове, които образуват буйна листна маса, която след попарване през зимата позволява безпроблемно размесване с почвените обработки напролет;
– да образуват коренова система с голяма маса и обем;
– смеските е добре да имат компоненти с различни по вид и дълбочина коренови системи, така се получава едно многопластово структуриране на почвата.
Основно междинните култури се делят на следните категории:
- според срока на ползване – летни и зимни междинни култури, като зимните често се наричат и предшестващи култури.
- според вегетацията – зимуващи и незимуващи видове
- според ботаническия вид – бобови, житни, кръстоцветни и други.
– Към житните са включени: ръж, тритикале, ечемик, пшеница, овес, лимец, просо, сорго и др.
– Към нежитните култури са включени: грах, фий, леща, фасул, нахут, бакла, лупина, бурчак, соя, бял синап, репко, елда, фацелия и фуражна ряпа.
Група Житни култури | Група Не-житни култури |
Ръж | Грах |
Тритикале | Фий |
Ечемик | Звездан |
Пшеница | Еспарзета |
Лимец | Фасул |
Просо | Нахут |
Овес | Леща |
Сорго | Бакла |
Метла | Лупина |
Бурчак | |
Соя | |
Синап | |
Репко | |
Фуражна ряпа | |
Рапица |
Междинни култури трябва да се засаждат от стопаните според изискванията на няколко стандарта за добро земеделско и екологично състояние на земята, които трябва да спазват производителите:
ДЗЕС 6: Поддържане на минимална почвена покривка през периоди и на площи, които са най-чувствителни