Кои междинни култури можете да използвате и кои от тях могат да се комбинират (+ примери)

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Използването им се налага от няколко стандарта за добро земеделско и екологично състояние

Междинни култури са смески от нежитни култури и житни култури, които се отглеждат между две основни култури след прибиране на предшестващата основна култура и преди сеитбата на следващата основна култура.

Използването на междинни култури в земеделието постига редица цели за предотвратяване на водна и ветрова ерозия, особено в периоди, когато има завишени условия за това. С подобряването на влагозадържането на почвата междинните култури спомагат за задържането на органичното вещество в повърхностните слоеве на почвата, играе роля за потискане на развитието на нежелана плевелна растителност, увеличават естественото плодородие на почвата. Засяването става след основната култура, а изискванията към междинните култури е свързано с факта, че те трябва да изпълнят своите задачи, и да имат следните характеристики:

– да са бързорастящи и да образуват голям обем органична маса;

– бърз растеж и покриване на почвената повърхност – така се потиска и развитието на плевелна растителност;

– да имат нежна листна маса, която бързо се мулчира, за да улесни сеитбата на основната култура след нея;

– нежната листна маса се минерализира бързо и подава хранителни елементи още на първата основна култура;

– в смеските е препоръчително да има и незимуващи видове, които образуват буйна листна маса, която след попарване през зимата позволява безпроблемно размесване с почвените обработки напролет;

– да образуват коренова система с голяма маса и обем;

– смеските е добре да имат компоненти с различни по вид и дълбочина коренови системи, така се получава едно многопластово структуриране на почвата.

 

Основно междинните култури се делят на следните категории:

  • според срока на ползване – летни и зимни междинни култури, като зимните често се наричат и предшестващи култури.
  • според вегетацията – зимуващи и незимуващи видове
  • според ботаническия вид – бобови, житни, кръстоцветни и други.

– Към житните са включени: ръж, тритикале, ечемик, пшеница, овес, лимец, просо, сорго и др.

– Към нежитните култури са включени: грах, фий, леща, фасул, нахут, бакла, лупина, бурчак, соя, бял синап, репко, елда, фацелия и фуражна ряпа.

 

Група Житни култури      Група Не-житни култури
Ръж  Грах
Тритикале                            Фий
Ечемик                                  Звездан
Пшеница Еспарзета
Лимец Фасул
Просо Нахут
Овес Леща
Сорго Бакла
 Метла Лупина
  Бурчак
  Соя
  Синап
  Репко
  Фуражна ряпа
   Рапица

 

Междинни култури трябва да се засаждат от стопаните според изискванията на няколко стандарта за добро земеделско и екологично състояние на земята, които трябва да спазват производителите:

 

ДЗЕС 6: Поддържане на минимална почвена покривка през периоди и на площи, които са най-чувствителни

ДЗЕС 7: Сеитбооборот (ротация) на културите върху обработваема земя, с изключение на култури, отглеждани под вода 

ДЗЕС 8: Минимален дял от обработваемата земя, предназначен за непроизводствени нужди и обекти; запазване на особеностите на ландшафта и забрана за рязане на живи плетове и дървета през размножителния период и през периода на отглеждане на птиците върху цялата земеделска площ

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА