Кирил Вътев: Вече няма откъде да свиваме разходи, ДДС за храните трябва да падне

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Ако всички плащат 9% ДДС и по-ниско, постъпленията в бюджета ще нараснат като абсолютна стойност“, категоричен бе Кирил Вътев

„Цялата верига зърно-фураж-ферма-кланица-месопреработка-пазар е в много затруднено положение. Българското месо поскъпва много в кланицата, нямаме ефективни кланици. Имаме огромен брой, но малки, високоразходни кланици. Принуждаваме се да купуваме месо от чужбина, защото няма българска кланица, която може да достави на един месопреработвател нужните му позиции от месото, а не цялото животно, трупа, което е архаизъм и е икономически неефективно“, коментира за Агрозона Кирил Вътев, член на Асоциацията на месопреработвателите в България и собственик на „Тандем –В“.

Според него браншът няма вече откъде да свива разходите и. „На мен въображението ми е изчерпано. Правим анализи по 2-3 пъти на ден. Вече не виждам откъде да свиваме разходи, защото е известно, че няма работна ръка, заплатите се повишават непрекъснато, за да си задържим хората, а ако искаме да наемем там, където имаме достатъчно свободни позиции, няма кандидати. И това не е само при нас, тома е повсеместно“, допълни още той.

Той коментира и кризата с цените на храните. „Ние непрекъснато слушаме за земеделски производители, които си изкореняват градините, прекратяват дейност, карат си животните на кланица, ликвидират ферми, а в същото време изнасяме зърно, а внасяме продукти, които са функция от зърното, които са като месо и мляко. В сектор Плодове и зеленчуци, за които България има потенциал да изхранва 30 млн. население, внася плодове и зеленчуци, които може сама да си произведе“, коментира Вътев. Според него изначално има една несправедливост в ЕС, според която нивата на субсидиране в старите и новите страни-членки на съюза, са различни. „Тази несправедливост трябва да бъде премахната с категоричност и много ясно да се заяви от политиците на тези страни-членки, между които сме и ние“, смята още Кирил Вътев.

„ Вторият въпрос е ДДС за храните. В целия ЕС е 9% като среднопремерено. Яркият пример е Румъния. В Румъния имаше 24% базово ДДС за всички стоки. Преди румънците идваха да пазаруват, сега българите ходят там.

Година след като свалиха ДДС от 24 на 9% за храни, Румъния свали ДДС за традиционните румънски стоки на 6%. Аз и друг път съм питал дали не са фискални мазохисти, защото тук нашите финансисти казват, че щял да пострада фиска от намаляването на ДДС. А защо тогава говорим, че има браншове с 50% в сивия сектор? Ако всички плащат 9% ДДС и по-ниско, постъпленията в бюджета ще нараснат като абсолютна стойност“, категоричен бе Кирил Вътев. Според него по този начин ще се ликвидира и сивият сектор и той ще бъде принуден сам да излезе на светло.

Кирил Вътев коментира още, че решенията в тази посока трябва да са системни, като се обхващат всички групи, а не на парче.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА