Какаото изчезва и след 40 години сладкото изкушение може да е само спомен от миналото

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
8 Минути

Обичате ли шоколад? Казват, че 9 от 10 души отговарят с „ДА“ на този въпрос, а десетият просто лъже. И независимо дали статистиката е вярна или шеговита, фактите сочат, че това наистина е любимото лакомство на милиарди хора по цял свят.
Шоколадът отдавна е загубил значението на обикновено сладко изделие. Той символизира радостта на детето, романтиката между влюбените, изразяването на благодарност и е неизменна част както от най-щастливите, така и от най-трудните моменти в живота ни.cacao-fruit1
Съвременните хора едва ли могат да си представят ежедневието без този продукт. Толкова сме свикнали с преливащите от шоколад рафтове в магазина, че го приемаме като даденост. Прогнозите за бъдещето обаче показват, че след няколко десетилетия картината ще бъде различна и възможността внуците на днешните млади родители да не знаят какво е шоколад, е повече от реална.
Негативното становище се базира на тенденции в глобалната шоколадова индустрия, оценявана на 98 млрд. долара годишно, отбелязва в изследване по темата ВВС Mundo.

Къде се скри какаото
Причините какаовият продукт да изчезне, са комплексни – от глобалното затопляне и климатичните изменения до все по-често срещаните болести по какаовите дървета.
Сред основните фактори доминира увеличената консумация на шоколад в световен план. Според доклад на Euromonitor търсенето е достигнало 7450 т през 2016-2017 г, което е увеличение с над 10% спрямо предишните пет години.
Продуктът има най-голямо потребление в Китай и Индия, които са и страните с най-голямо население в света. В Индия е регистриран най-големият растеж през 2016 г – 13%. Цели 20% от световното потребление на шоколад обаче е в САЩ, а страната, в която се консумира най-голямо количество на човек от населението е Швейцария с 11 кг шоколад на човек през 2016 г., сочат данни на търговската организация Chocosuisse.
Сред най-сериозните поводи за притеснение е драстичната разлика между свръхпредлагане и дефицит на основната суровина за шоколад – какаото. Свръхпредлагането въздейства пряко на цените на основните продукти и така какаото поевтинява. В края на 70-те години на миналия век цената надхвърля 4000 долара за тон, като от тогава никога повече не е достигало тази стойност. За 2017 г. тя е  2100 долара за тон или два пъти по-ниска.

какао
Спадът се усеща най-силно от производителите, които са от страни с ниски приходи в Африка – основно Кот Д’Ивоар и Гана, които държат около 65% от производството на какао в света.
Производството не се развива през годините – 90% от какаото се отглежда в малки семейни ферми. Отглеждането и беритбата изискват много работа, тъй като какаовите шушулки не узряват по едно и също време и дърветата трябва да бъдат подложени на трайно наблюдение. Няма ежегодна реколта, а от едно дърво може да се добие до половин килограм какао.
Какаовото дърво, Theobroma cacao, произхождащо от тропически области и вирее само във влажен климат с кратък сух сезон и редовни валежи. Това ограничава отглеждането му в тясна област, простираща се до 10 градуса от двете страни на Екватора.

Болести унищожават дърветата
В последните години какаовите дървета са атакувани от все повече болести, тъй като продължават да са смятани за диво растение. В естествения им хабитат, долината на Амазонка, те са изградили защита срещу патогените. Европейските колонизатори обаче ги пренасят в Африка през XIX век и това коренно променя условията за отглеждането им.
„Тези растения бяха пренесени на нов континент и в среда, към която не бяха приспособени. Тъй като какаото не е отглеждано систематично, то има много слабо генетично разнообразие и вирусите могат да преодолеят резистентността му, като реорганизират геномите си“, обяснява явлението Джуди Браун, специалист по растенията от университета в Аризона, САЩ.
Сред заплахите са още вредните насекоми и гъбични инфекции като тази, която връхлетя Североизточна Бразилия в края на 80-те години и намали производството от 320 000 т годишно до 191 000 т между 1991 г. и 2000 г.Young_sun_cocoa
Екип на Института за иновационна геномика експериментира с употребата на генетична манипулация, за да създаде по-устойчиви семена, но до днес никой учен не дава надежда за пробив в борбата с болестите по растенията. За изчезването на любимия ни шоколад принос имат и трайните измения в климата и глобалното затопляне.
От Института за иновационна геномика на Калифорнийския университет прогнозират, че „климатичните промени ще намалят значително количеството земя, годна за отглеждане на какао,в идните десетилетия“. Изследване на Междуправителствения панел за климатичните промени  (IPCC) пък сочи, че Кот Д’Ивоар и Гана ще загубят значителни количества обработваема земя за отглеждане на какаови дървета.
Още по-мрачно проучване изнесе данните, че ако температурата на планетата се увеличи с 2,1% това ще унищожи цялата индустрия за производство на шоколад в света до 2050 г. Ако този сценарий се сбъдне, любимото лакомство наистина ще остане само спомен от миналото.
Показателите са безкомпромисни, защото още в следващите години се очаква дефицит на какао от около 100 000 тона годишно. Някои фермери започнаха да изнасят плантациите в планински райони с по-благоприятни условия. Биолози разработват нова версия на какаовото растение, която да вирее при по-сух и горещ климат.
Дали обаче тези усилия са достатъчни или човечеството ще загуби битката за шоколада е въпрос, чийто отговор ще покаже единствено бъдещето.

300 евро за 50 грама от най-скъпия шоколад в света
300 евро е цената за едва 50 грама от най-скъпия шоколад в света. Причината за солидната сума е, че той се прави от изключително рядък сорт какаови зърна, който е на цели 5300 години, пишат от “Дойче Веле”.

какао шоколад
При отглеждането на този сорт не се използва никакво индустриално производство, никакви химикали. Реколтата зърна е малко количество, но за сметка на това с неповторим вкус, аромат и удивително високо качество, което всъщност се търси.

Нова програма дава надежда за запазване на продукта
„Какао Лайф“ е програма, чиято мисия е да осигури устойчив добив на какао като същевременно с това подобри живота и благосъстоянието на фермерите, които го отглеждат. Разработват се и начини за положително въздействие върху обезлесяването и устойчивост в борбата с климатичните промени в основните производители на какао – Гана, Кот д’Ивоар, Индонезия, Доминиканската република, Индия и Бразилия.
Резултатите показват, че до края на 2017 г. програмата е достигнала120 500 какао фермери в 1085 общности и е разпределила над един милион дървета в сянка като част от борбата с изменението на климата.
Общностите в Индонезия, подкрепени от „Какао Лайф“ са увеличили годишния си доход с 37%, а добива на какао – с 10%. Целта е 2022 г. програмата да достигне и подобри живота на над 200 000 какао фермери, създавайки ползи за повече от един милион души.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements