Как да си засеете киви от узрял плод

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

За размножаването на киви ви е нужен един узрял плод, един памучен тампон, промих пясък и миниоранжерия за отглеждане на семена.

Разрежете на две узрял плод киви. Едната половина можете да изядете, а от втората извадете около 20 семена с плодовото месо и ги сложете в чинийка с вода. След денонощие плодовото месо ще започне да ферментира и семената могат да се промият. След това семената се поставят на салфетка и се просушават до сипкавост в продължение на два-три часа.

В чинийката се поставя парче памук и се залива с гореща вода така, че той напълно да се пропие с влага, но без излишна течност. Когато водата изстине, на памука се засяват семената равномерно. Чинийката се покрива с фолио и се поставя на топло място. Всяка вечер фолиото се маха за няколко часа, след което се долива вода и отново се покрива с фолиото. Памукът не трябва да пресъхва.

След седмица, когато се появят кълновете на семената, те могат да се засеят в почвата. За това време в земята се правят ямки на дълбочина 1 см и се слагат семена, след което се покриват с малък слой почва.

 

Пикирайте своевременно

Съдът с посева се поставя на топло място и се покрива с фолио или стъкло. Когато се появят първите поници, съдът се пренася на перваза на прозореца и постепенно растенията се приучават към открития въздух, като увеличавате бавно престоя без стъкло или фолио.

Четири седмици след засяването на семената трябва да пикирате растенията. В това време те трябва да имат по няколко същински листа. Действайте внимателно, тъй като корените на кивито са енжни и разположени на повърхността на почвата. Храстите ще се разрастват, което означава, че ще си пречат един на друг. Затова е желателно всяко растение да има отделна саксия.

 

Грижите

Земята трябва да се полива постоянно, тя не трябва да пресъхва. Излишната влага ще се отдели през дренажните отвори в дъното на саксията. Не е излишно да овлажнявате и листенцата с пулверизатор. Горните филизи периодично се прищипват, за да могат храстите да се получат по-обемни и мъхести.

Кивито изисква дълъг ден, затова разполагайте храстите на южен прозорец. Не забравяйте и за торовете. Един от оптималните варианти е внасянето на биохумус.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements