Макар температурите навън тези дни да са ниски, си е пролет и организмът може да страда от така наречената “пролетна умора”.
За да се преборите с нея, едно от ключовите правила е да прекарвате повече време навън, по възможност на слънце (когато го има).
Консумирайте голямо количество пресни плодове и зеленчуци, които ще снабдят тялото с необходимите витамини и минерали. Важен елемент против умората е желязото, така че наблягайте на пролетния спанак, който вече расте по градините. Супа от коприва също е добра идея.
Старайте се да консумирате повече храни, богати на белтъчини. Те осигуряват чувство за ситост за по-дълго време и предотвратяват резките загуби на енергия.
Ако все пак усетите умора – пийте вода. Често умората е признак за липса на течности в организма. Между 6-8 чаши на ден вода са количеството, което специалистите съветват да приемаме. Друг вариант за осигуряване на течности в организма е зеленият чай. Напитката има енергизиращо и тонизиращо действие, а освен това е богата на антиоксиданти.
През пролетта е добре да намалим приема на бял хляб, макарони, картофи и ориз.