Истинската рецепта за сирене в мях

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

В Родопите все още някои хора пазят автентичната рецепта как да правят трайно сирене, което можеш да носиш навсякъде с теб – сирене в мех. Един от съвременните продължители на старата традиция е Салих Раиф Паша, който разкрива рецептата пред “Агрозона”.
„Ние сме чобанско племе. Рецептата се предава в нашето семейство от предците ни и аз от малък съм израснал с традицията да правим такова сирене“, разказва бившият миньор, който прави уникалния продукт от 1992 г. насам.

Стъпка по стъпка

Сиренето в мех се прави през май месец. От 1 до 10 май всички села от околността изкарват овцете на едно място и започват да доят.

dsc03532-kopie

Вече полученото мляко се слага в каца, като се прецежда по специален начин. На кацата й се слага тензух, върху който се разстила памук и се покрива отново с тензух. През това се прецежда млякото и се подсирва вътре в самия съд. След това се чака течността да се хване и да заприлича на гъсто мляко. Процесът става по-бързо, ако течността е топла.

img_3168

Следва повторно разбъркване на млякото, за да придобие формата на ориз. Взема се тукмак (кобилица) и започва да се бие маслото. Самото биене продължава час – час и половина. Цялото количество от кацата се изсипва в казан, който предварително е поставен върху огън. Останалото по съда масло се събира. Сгъстеното мляко, което вече е в казана, започва да се бърка, като това задължително трябва да става отдолу нагоре. В противен случай се претопля и променя вкуса си. Както казва Салих започва да „скърца“.

img_3215
Необходимо е да достигне температурата на човешкото тяло. Извадените след това сирене и извара се изцеждат хубаво и се объркват добре. Осоляват се и престояват в тава за 24 часа. Готовата продукция се пълни в меха. Трябва да се уплътни така, че вътре да не остане въздух. Мехът се слага на дъска и трябва да се обръща всеки ден. Направеното сирене започва да се консумира, когато настъпи есента или времето застуди.

img_3245

От 40 л мляко се получават 5 кг сирене, споделя Салих Паша. Маслото е около 1 – 1, 5 кг, а изварата 2- 3 кг Какво се прави с маслото? То се осолява, след което се слага в каче, където се претопява и  покрива със сол. По този начин продукцията се консервира за няколко месеца.

img_3270

Бяло шиле за хубав мех

Мехът се прави от бяло шиле. Козината се стриже на 1 см, като се пере, за да бъде идеално чиста. Вълната пък трябва да бъде навътре. „Всичко това си го правя за лична консумация. Така се преживявали моите предци и аз продължавам да приготвям продуктът. Напълненият мех може да се носи навсякъде. В минали времена хората са го закачали за коня си и са носели постоянно храна със себе си“, коментира Салих Раиф Паша .

img_3116

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА