През последните дни са извършени над 900 проверки в страната, като са иззети близо 2 тона риба и над 6 км бракониерски мрежи. Това показват данните от извършените масирани проверки във връзка с никулденските празници, които инспектори на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ предприеха по водоеми и търговски обекти в цялата страна. През последната седмица са извършени 933 проверки в страната на водоеми, постоянни и временни обекти за търговия с риба и рибни продукти. Иззетата риба от бракониери и нерегламентирана продажба е близо 2 тона. Инспекторите на ИАРА са съставили 71 акта за извършване на незаконен стопански риболов, за нерегламентирана продажба и транспорт на риба. От проверките на водоеми в страната са конфискувани над 6 км бракониерски мрежи.
Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА София и представители на ОД на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ София, извършиха проверки за нерегламентирана продажба на риба и рибни продукти на Женския пазар в София. На проверените обекти, инспекторите на ИАРА не констатираха нарушения. От страна на БАБХ бяха съставени два акта на търговци, единият за неправилно съхранение на риба, а другият за изтекла здравна книжка на продавача на обекта.
През изминалата седмица инспектори към БАБХ са извършили 1805 допълнителни проверки на заведения за обществено хранене и обекти за търговия с храни. В резултат на проверките, инспектори към съответните Областни дирекции по безопасност на храните са издали 89 предписания и са съставили 22 Акта за установяване на административно нарушение. Два обекта са с временно преустановена дейност, а общото бракувано количество храни е 1020 килограма, като 800 от тях са риба, с неясна маркировка и нарушена цялост на опаковката, констатирани в обект на фирма „Алком“ ЕООД – Велико Търново. Най-честите нарушения, констатирани при проверките са свързани с неспазване на температурния режим на съхранение, предлагане на продукти с изтекъл срок на годност или без идентификационна маркировка, както и пропуски в съпроводителните документи на храните.