Над 90% от земята е щата се използва за селскостопански дейности
Половината от територията на Небраска са пасища и те се използват точно като такива. Над 90% от земята е щата се използва за селскостопански дейности. Съотношението хора говеда в Небраска е 1:4. Това разказа в интервю за Агрозона проф. Крис Калкинс, Почетен професор по зоотехника в Университета Линкълн в Небраска.
“Ние продаваме генетика и генетичен материал за производство на висококачествено стадо. Една порода, с колкото и добри характеристики да е, те трябва да бъдат съобразени с условията на отглеждане. Това е ключово за постигане на добри резултати и висококачествено месо”, сподели професорът, като изрази готовност за съдействие и партньорство с България по пътя за постигане на най-добри резултати и изграждане на продуктивно стадо говеда.
Какво е необходимо за производство на висококачествено говеждо месо?
„Има 5 неща, които са необходими, за да се произвежда висококачествено говеждо. Първо, да разполагате със земя и пасища. На второ място са необходими правилните породи говеда. Нашата тайна е в царевицата. Тя изисква вода, но е онази съставка, която добавя забележително качество на нашите продукти. На следващо място са необходими угоителни площадки за хранене, както и инфраструктура и работници“, разказва професорът.
„В Небраска имаме много повърхностни води, над 128 хил.реки и потоци преминават през щата. Това означава, че огромната част от тази вода е на плитко. На всяко пасище може да се използва инсталация за напояване на животните“, допълва още той.
Небраска е на трето място в САЩ по производство на фуражна царевица
Щатът Небраска е на първо място в САЩ по производство на червено месо, фуражно хранене и комерсиално хранене на животните.Нашата работа е насочена към това най-добрите характеристики на говедата да се предадат на поколението.
“В Небраска, в една част на щата се пасат говедата, в друга част се произвежда царевицата, в трета те се събират. Всяко месопредприятие в Небраска има регистрационен номер, чрез който може да си поръчате месо от конкретно предприятие”, разказва още той.
3 задължителни елемента за качествено говеждо месо – мраморност, младост и тежест на трупа
“Следствие от мраморирането са вкуса и крехкостта на месото. Почти 85% от месопроизводството в Небраска е първокачествено месо и „по избор“ (месо, което е на второ място след първокачественото). Изследване, което направихме показва необходимото време, в което трябва да се угоява животното с царевица, за да стане месото по-крехко. Резултатите показват, че това са между 150 и 180 дни”, разкрива Калкинс.
Вторият фактор, който доринася за високото качество на месото е младостта на животното. Следствие от младостта е по-ниското съдържание на свързваща тъкан, което също спомага за по-добра крехкост на месото, споделя професорът.
Третият задължителен елемент е тежестта на трупа. Необходими са едри животни като габарит, защото те имат достатъчна маса, която задържа топлината. Когато месото се съхранява в хладилник или камера, докато зрее, толкова по-крехко става, а дебелата обвивка поддържа правилната температура.