Говедата в Небраска са 4 пъти повече от хората в щата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Над 90% от земята е щата се използва за селскостопански дейности

Половината от територията на Небраска са пасища и те се използват точно като такива. Над 90% от земята е щата се използва за селскостопански дейности.  Съотношението хора говеда в Небраска е 1:4. Това разказа в интервю за Агрозона проф. Крис Калкинс, Почетен професор по зоотехника в Университета Линкълн в Небраска.

Крис Калкинс, Почетен професор по зоотехника в Университета Линкълн в Небраска.

“Ние продаваме генетика и генетичен материал за производство на висококачествено стадо. Една порода, с колкото и добри характеристики да е, те трябва да бъдат съобразени с условията на отглеждане. Това е ключово за постигане на добри резултати и висококачествено месо”, сподели професорът, като изрази готовност за съдействие и партньорство с България по пътя за постигане на най-добри резултати и изграждане на продуктивно стадо говеда.

Какво е необходимо за производство на висококачествено говеждо месо?

„Има 5 неща, които са необходими, за да се произвежда висококачествено говеждо. Първо, да разполагате със земя и пасища. На второ място са необходими правилните породи говеда. Нашата тайна е в царевицата. Тя изисква вода, но е онази съставка, която добавя забележително качество на нашите продукти. На следващо място са необходими угоителни площадки за хранене, както и инфраструктура и работници“, разказва професорът.

„В Небраска имаме много повърхностни води, над 128 хил.реки и потоци преминават през щата. Това означава, че огромната част от тази вода е на плитко. На всяко пасище може да се използва инсталация за напояване на животните“, допълва още той.

Небраска е на трето място в САЩ по производство на фуражна царевица

Щатът Небраска е на първо място в САЩ по производство на червено месо, фуражно хранене и комерсиално хранене на животните.Нашата работа е насочена към това най-добрите характеристики на говедата да се предадат на поколението.

“В Небраска, в една част на щата се пасат говедата, в друга част се произвежда царевицата, в трета те се събират. Всяко месопредприятие в Небраска има регистрационен номер, чрез който може да си поръчате месо от конкретно предприятие”, разказва още той.

3 задължителни елемента за качествено говеждо месо – мраморност, младост и тежест на трупа

“Следствие от мраморирането са вкуса и крехкостта на месото. Почти 85% от месопроизводството в Небраска е първокачествено месо и „по избор“ (месо, което е на второ място след първокачественото). Изследване, което направихме показва необходимото време, в което трябва да се угоява животното с царевица, за да стане месото по-крехко. Резултатите показват, че това са между 150 и 180 дни”, разкрива Калкинс.

Вторият фактор, който доринася за високото качество на месото е младостта на животното. Следствие от младостта е по-ниското съдържание на свързваща тъкан, което също спомага за по-добра крехкост на месото, споделя професорът.

Третият задължителен елемент е тежестта на трупа. Необходими са едри животни като габарит, защото те имат достатъчна маса, която задържа топлината. Когато месото се съхранява в хладилник или камера, докато зрее, толкова по-крехко става, а дебелата обвивка поддържа правилната температура.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА