Глухарчето е доктор на цялото тяло

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В ранна пролет осигурява така нужните ни витамини

Обикновеното глухарче (Taraxacum officinale) е многогодишно тревисто растение, което се среща повсеместно из страната. Прави впечатление, когато жълтите му цветове могат да се видят по поляни и градинки. През пролетта, когато организмът е изчерпал своите витаминни запаси, глухарчето е прекрасна възможност да ги попълните. Растението е много полезно за стомаха и червата, подобрява състоянието на кръвта, има бактерицидно, температуропонижаващо, диуретично и жлъчегонно действие.

Цялото растение може да се използва за различни лечебни цели. Полезни са и корените, и надземната му част. Цветовете и листата се събират, когато растението цъфти, а корените се вадят през есента и в ранна пролет. Те са полезни при заболявания на щитовидната жлеза. За да изсушите листата и цветовете, разстелете набраната билка на тънък слой под покрив, като често размесвате за по-добро проветряване. Корените пък се обработват в сушилня на 50-60 градуса. Изсушените части се съхраняват в картонени кутии и пликове, като за надземните части срокът е 1-2 години, а за подземните – 5 години.

Сокът, приготвен от младите листа, се пие при малокръвие (по 50-100 мл на ден в продължение на 3 седмици), може да се използва и отварата от корените. Сокът и екстрактът от листата възстановява силите, трябва да се приемат през пролетта при авитаминоза, лесна уморяаемост.

Сокът съхранява младостта, придава сили, енергия, затова неслучайно глухарчето е наричано в древни времена “елексир на живота”. Горчивината, която се съдържа в растението, възбужда апетита, подобрява работата на стомашно-чревния тракт.

Ваните с отвара от глухарче пък са полезни за различни проблеми с кожата, а масленият извлек от корените върши работа при изгаряния.

За отвара 1 с.л. изсушено глухарче и се вари в 1 чаша вода минута. След това разтворът се остава да кисне час и се прецежда. Масленият извлек пък изисква да смесите наситнени корени в зехтин или слънчогледово олио в съотношение 1:4. Оставете на топло в продължение на 2 седмици

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама