Франция всяка година изхвърля храна, която е достатъчна да нахрани 10 млн. души, а ако бъде оползотворена, може да намали парниковите емисии на страната с 3%, сочи проучване, публикувано от Френската агенция за околна среда и управление на енергията, съобщава euractiv.com.
Проучването обхваща цялата верига на хранителни доставки – от производителя до потребителя, както и това какво количество влиза в домакинствата и какво се изхвърля, включително и процесът на доставка. Установено е, че в страната се изхвърлят 10 млн. тона храна ежегодно.
През февруари тази година във френската страна е приет закон, според който супермаркетите са задължени да даряват непродадените количества храна на благотворителни организации.
Междувременно у нас хранителната банка регистрира 25% увеличение на спасената от изхвърляне храна за първите 4 месеца на годината спрямо същия период на 2015.