Фермери от защитените зони представят продукцията си в МЗХ

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Фермери от защитени зони в Западен и Централен Балкан ще представят утре продукцията си на специално кулинарно събитие в Министерството на земеделието и храните.  на 5 юли 2016  . Традиционните храни – краве, овче и биволско кисело мляко и сирене, краве кашкавал, биологичен пчелен мед, сладка от горски плодове и яйца са произведени от малки местни ферми и бизнеси, подпомогнати по българско-швейцарски проект “За Балкана и хората”.

Заедно с Ути Бъчваров фермерите ще подготвят обед с продукти от Балкана за близо 300 служители на Министерството и агенциите към него. Основното ястие е миш-маш, направен от 600 яйца, 20 килограма лук, 15 килограма сирене, 10 килограма извара, 20 килограма печена капия и 15 килограма домати, 30 връзки пресен лук, 30 връзки магданоз…

Това е трето поред кулинарно събитие „Обяд с вкусни храни от Балкана“ в МЗХ. Първото му издание бе през 2014 година, последвано от кулинарни демонстрации в Швейцарското посолство в София, Българското посолство в Берн и много други събития. Фермерите от Балкана предлагат продукцията си от мобилни хладилни витрини на съботния пазар в софийския квартал „Борово“, участват във фермерските пазари за Коледа и Великден на ул. „Оборище“, на празници и изложения като Събора на овцевъдите в Арбанаси, съборите Рожен и Ирин Пирин, международното земеделско изложения Агра в Пловдив, Празника на розата, Фестивала на сливата и др. Предстои фермерите да представят продуктите си на приема за националния празник на Швейцария на 1 август.

Наскоро проектът „За Балкана и хората“ бе отличен от Европейската комисия с наградата НАТУРА 2000 за 2016 година в категорията „Социално-икономически ползи“. Проектът е пример за добро сътрудничество между български и швейцарски неправителствени организации и Министерството на земеделието и храните. Един от примерите за резултатите от съвместните усилия са промените в Наредба 26, която облекчи преките продажби, както и на други нормативни актове. През 2012 г., когато проектът е започнал е имало регистрирани само три обекта за преработка на мляко по Наредба 26, днес те вече са 38 и включват освен мляко и млечни продукти още месо и месни продукти.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама