Фермери от Родопите на ръба да се откажат от отглеждането на щрауси

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Фермерите от Родопите са на път да се откажат от отглеждането на щрауси. Причините са няколко: няма вече интерес към щраусовото месо и яйца, нямало и субсидии за фермерите. Имали надежди, че пазарът ще се раздвижи този месец, заради Великден, но нищо подобно не се е случило, предава “Дарик”.

Според Димитър Чаталбашев, който е първият щраусовъд в България, интересът към щраусите не е селскостопански, а просто любителски. Преди години фермерът отглеждал стотици щрауси, а сега има само осем, като се ориентирал в отглеждането на родопски крави. В момента го търсили да събира щрауси от страната, за да ги кара в Румъния. Причината за това била, че в северната ни съседка давали субсидии за птиците в момента. За съжаление обаче, нямало от къде да се намери необходимата бройка от щраусите, тъй като и останалите ферми са със затихващи функции.

Щраусовото яйце преди години беше хит в страната ни, заради неповторимите му хранителни качества. От едно яйце могат да се направят 10 омлета, а холестеролът е почти нулев. Яйцето запазва своите качества в хладилник цели 6 месеца, а месото е екзотичен деликатес.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама