Фермер-новатор превръща хобито си в бизнес

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
9 Минути

Земеделският производител Цветан Цветанов е убеден, че разнообразието е пътят към успеха в земеделието

Историята на Цветан Цветанов, земеделски производител от град Долна Митрополия, близо до Плевен, звучи малко невероятно, но всеки любител на доброто, ще намери смисъла в нея. Той е малко над 40-годишен и още от дете обича работата с растенията, наследена от баба му. В годините на преход трудно намира работа тук и често търси препитание зад граница – в Гърция, в Белгия и др. Идеята да се занимава с растения обаче не излиза от главата му и през 2010 година засажда 50 дка орехова градина. Отглеждането на орехи не е лесно занимание и гурбетът му зад граница продължава. По време на престоя си в южната ни съседка преди 4 години влиза в една селскостопанска аптека, където се променя живота му. „Влязох в аптеката и чета препаратите и виждам един, който знам, че е за картофи. В него се киснат клубените, когато не искаш да поникнат след обирането им и реших да се направя на остроумен пред агронома и му обясних за какво е“, разказва Цветан. Получава отговор, който го кара да се замисли какво слага на трапезата на децата си. „Прибрах се вкъщи и казах на съпругата си да не взима повече картофи от магазина“, разказва Цветан. „Замислих се, че всъщност нашите картофи не поникват, а баба чистеше отгледаните на двора по 7-8 пъти през зимата“. И решава сам да си произведе картофи, връщайки се в България. „Насадих един ред картофи и те излязоха много вкусни. Дойде един приятел и си взе, но настояваше да ми ги плати. Дойдоха след това и други приятели. И те си ги платиха“, казва Цветан и допълва: „И така реших на другата година да засадя повече картофи“. На следващата година още повече хора разбират за вкусните картофи на Цветан и той има поредица от клиенти, които искат да сложат от неговите картофи на трапезата си. След година той слага в градината си  и домати, които също намират клиенти и така от дума на дума, той става известен в района с вкусните си зеленчуци. Днес, няколко години след онази случка в селскостопанската аптека в Гърция, Цветан произвежда ред различни зеленчуци в оранжерии и на открито и твърди, че не дава на растенията нищо освен вода.

 

Стъпка по стъпка според сезона

Днес стопанството на Цветан Цветанов се простира на площ от 7-8 дка, които са предимно наследствени земи. Все още залага на експериментите, не се отказва от съвети на по-опитни стопани и сам се учи от грешките си. „Отглеждам различни култури, за да мога да ги реализирам на добра цена, когато им е времето. Защото ако насадя цялата площ с една култура, трябва да продам реколтата на едро, което сваля цената. Така садя от всичко по малко и хората си вземат от едното, от другото“, разказва пазарната си философия Цветан.

През пролетта Цветан Цветанов е производител на различни разсади – за пипер, домати, краставици, има и за тиквички. Работи както с любими български сортове, така и с професионални, които са устойчиви на различни заболявания.

Премине ли сезонът на разсадите, той засажда в една от четирите оранжерии краставици, в другите три – розови домати. „За пролетта на полето слагам тиквички, 1-2 лехи копър, чесън садя още през есента и гледам да ги съчетая зеленчуците – тиквичката върви с чесън и копър“, казва Цветан. През тази година той засажда и патисони, но вкусът към различния зеленчук все още трябва да се възпитава, е на мнение Цветан. Клиентите вече са се научили, че когато отидат да си купят домати или пък патладжан, към тях ще има и краставица, и магданоз, и чесън. Лятото е сезонът на шопската салата, затова и доматите и краставиците са най-вкусни, прясно откъснати. В стопанството си Цветанов гледа задължително и подправки, патладжан, пипер, консервни домати, за да може според сезона клиентите да получат пълен пакет от зарзават.

Есента и зимата хората от района могат да се радват за прясно зеле и оранжерийни краставици, които отново ще заемат място под покрив в оранжериите на Цветан.

 

Експериментите учат

Експериментите са единственият път, по който човек може да се научи да прави нещо, категоричен е Цветан Цветанов, а любовта към растенията може да ти даде още търпение и добрина. „Тази година през зимата заложих марули в оранжериите, лук, репички. Купих си една много хубава машинка, цялата оранжерия от 330 квадрата я насадих с лук за 20 минути. Засадих и репички. Записвам всичко в една тетрадка – кога садя, кога бера. Тази година беше опитна, за да мога да си направя сметката и сега ще насадя марули и лук и репи на етапи, за да има продукция за по-дълъг период от време“, разказва Цветан. Има ли средства, ще сложи още няколко оранжерии, защото навън вече нищо не става, категоричен е стопанинът.

Практиката учи на много. През тази година Цветан Цветанов освен пробата с марулите прави и експеримент със смес от салати и рукола, които имат непрекъснат растеж. „Режеш, пакетират и продаваш“, обобщава Цветан. При консервните домати пък е засадил царевица, която при цъфтеж обира вредните насекоми от ниските растения и така реколтата се спасява от вредители без употребата на инсектициди. „През следващата година обаче ще насадя по два реда царевица между доматите, за да могат да им осигуря и сянка“, разсъждава Цветан.

На близо 1 дка пък е засадил розов безколов домат. И тъй като тревата е избуяла и не е третирал, сега вместо да навреди на културните растения, тя им прави сянка и доматите са сочни и вкусни.

Участва по подмярка 4.1

С ореховата си градина Цветан Цветанов успява за участва по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ на ПРСР и получава възможност да си купи техника – трактор, дискова брана, пръскачка и ремарке, като получава 50% безвъзмедно финансиране. За зеленчуковата градина успява да се справя със собствени средства и често ползва съвети и помощ от Местната инициативна група (МИГ) Долна Митрополия – Долни Дъбник за възможностите за подпомагане.

 

Вкусът на българина е традиционен

Вкусът на българина е традиционен, цени родната селекция зеленчуци, но не се отказва и от качествените чужди сортове, показва практиката на Цветан Цветанов. „Хората търсят българските сортове, но те са по-неиздръжливи“, казва той. Сортът домати „Розова магия“ е хит, независимо, че цената е по-висока. За консервен домат обаче е предпочел италиански сорт, който може да се използва почти без отпадък, а краставиците са тип „Гергана“, но с японски семена. В оранжерията прави опити и с жълти домати, сложил е и редове черни и червени чери домати, а тъй като има неизползвано място е боднал и редове с корнишони.

 

Екипът е малък

За работата и реализирането на продукцията Цветан Цветанов е впрегнал собствени усилия. Майка му, Гълъбинка, е основно лице на пазара, а на полето разчита на две жени, които се занимават с отглеждането на растенията и прибирането на зеленчуците. 

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама