ФАО: Селскостопанското производство ще нарасне през следващите 10 години

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Почти половината от увеличението на общото производство на месо до 2032 г. ще дойде от птиче месо, сочат анализите

Обемът на световното производство на селскостопански продукти и храни ще продължи да нараства през следващите 10 години. Това се посочва в доклада на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) „OECD-FAO Agricultural Forecast for 2023-2032“.

„Въпреки нарастващата несигурност поради геополитическо напрежение, неблагоприятни климатични тенденции, болести по животните и растенията и увеличената нестабилност на цените на основните селскостопански суровини, глобалното производство на култури, добитък и риба се очаква да нарасне средно с 1% през този период. 1 % на година, половината от темпа, наблюдаван през десетилетието, завършващо през 2015 г.“, казаха анализатори.

Обемът на потреблението на храни се очаква да нараства с 1,3% годишно до 2032 г., което показва увеличение на дела на селскостопанските продукти, произведени за консумация от човека.

Според прогнозите през 2032 г. 41% от всички зърна ще бъдат консумирани от хората, 37% ще отидат за храна на животни, останалите ще бъдат използвани за производството на биогорива и други промишлени цели.

Очаква се 79% от растежа на световното растениевъдство да дойде от по-високи добиви, 15% от повече обработваема земя и 6% от повишена интензивност на земеделието.

Зърнените борси отбелязват ниски цени и слаба динамика

През следващото десетилетие световното производство на добитък и риба ще расте с 1,3% годишно, по-бавно, отколкото в близкото минало. Предполага се, че почти половината от увеличението на общото производство на месо до 2032 г. ще дойде от птиче месо.

Производството на мляко ще расте с 1,5% годишно, като повече от половината от растежа идва от Индия и Пакистан, които заедно ще произвеждат близо една трета от световното мляко през 2032 г. Прогнозите са, че производството на мляко в Европейския съюз ще намалее леко поради продължаващия преход към по-екологично устойчиви производствени системи.

Глобалната търговия със селскостопански стоки ще нараства с 1,3% годишно, наполовина по-бързо, отколкото през последното десетилетие, главно поради по-бавния растеж на търсенето от страните със среден доход.

Очаква се емисиите на парникови газове от селското стопанство да се увеличат със 7,5% през следващото десетилетие, малко под половината от прогнозираното увеличение на производството, което показва значително намаляване на въглеродния интензитет на селскостопанското производство. Очаква се секторът на животновъдството да представлява 86% от увеличението на емисиите.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements