Европейската комисия публикува на сайта си официалния превод на 21 езика, включително и на български, на Европейското ръководство за добри хигиенни практики при производството на занаятчийско сирене и млечни продукти. https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/biosafety_fh_guidance_artisanal-cheese-and-dairy-products_bg.pdf
Ръководството е разработено от хора от практиката: фермери и занаятчии от цяла Европа, ветеринари, консултанти, технолози и експерти по безопасност на храните по поръчка на Европейската комисия. То представлява доброволен инструмент, който е предназначен за прилагане към специфичните практики в отрасъла на фермерското и занаятчийското производство на сирене и млечни продукти.
Официално се въвежда принципът на гъвкавост във всички страни-членки на ЕС по отношение на фермерски и занаятчийски производители на сирене и млечни продукти, съобщават от “Биоселена”.
Макар да е предназначено основно за бизнеса, ръководството беше одобрено от ЕК и след това от държавите – членки, което означава, че то може да се ползва и за нуждите на официалния контрол. За българските условия това означава, че директорите на ОДБХ, началник – отделите по Контрол на храните и всички инспектори при рутинните си проверки могат да прилагат дерогации и адаптации, когато се отнася за фермерско и занаятчийско производство. Основанието за това е чл. 10 на Регламент (ЕО) 882/2004.