Европа може да даде зелена светлина на генното инженерство през 2023 г.

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Европейската комисия работи върху нови насоки за ГМО

През второто тримесечие на следващата година Европейската комисия (ЕК) ще представи предложение за нова директива относно регулирането на ГМО като цяло и в частност на цисгенните култури, съобщава www.resource-online.nl.

„От 2001 г. насам директивата за генетично модифицираните култури в Европейския съюз направи почти невъзможно отглеждането на тези култури в Европа. През 2023 г. Европейската комисия ще представи предложение за актуализиране на настоящата директива. Очаква се регулацията да бъде разхлабена и цисгенните и генно-редактираните култури да могат да навлизат по-лесно на европейския пазар в бъдеще.

Новото разбиране на рисковете и новите методи на отглеждане подновяват дебата за ГМО на фона на стремежа на ЕС за значително намаляване на агрохимичните продукти за растителна защита.

Като част от програмата DuRPh, която се проведе от 2006 до 2016 г., изследователите от Университета Вагенинген работеха върху картофи с множествена резистентност към късна болест. Гени от диви сортове картофи са въведени чрез цисгенеза, което означава, че учените този път не с гени от други видове, а с гени от роднини на диви картофи. Те нарекоха тази форма на генно инженерство цисгенеза, аналогична на трансгенезата, която се случва с чужди за вида гени.

Въз основа отчасти на това проучване Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) заключи, че цисгенните картофи са толкова безопасни, колкото и конвенционално отглежданите сортове, но не изискват огромни количества синтетични фунгицидни обработки срещу патогенни гъбички.

Несъмнено голямо постижение е откриването на CRISPR-Cas, технология за редактиране на гени с висока точност, която е подходяща и за много малки генетични модификации. Например, скорошно проучване на Wageningen Plant Breeding показва, че определени гени за устойчивост вече присъстват в картофите, но в инактивирана форма. CRISPR-Cas позволява тези гени да бъдат включени отново. Този метод предлага голям потенциал в развъждането, например за създаване на устойчиви на болести, устойчиви на суша сортове или сортове без глутен.“

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама