ЕС премахва забраната за странични животински продукти във фуражите за домашни птици

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Предложеното изменение на законодателството позволява използването на преработен животински протеин, получен от преработката на животни във фуражи за домашни птици, както и във фуражи за свине. Съветът на ЕС единодушно гласува в подкрепа на документа.

 

След случаи на луда крава, спонгиформна енцефалопатия по говедата (СЕГ), ЕС забрани използването на преработен животински протеин в храната за преживни животни през 1994 г. Експертите смятат, че СЕГ се причинява от хранене с месо и костно брашно от заразени животни. За да се избегне възможно кръстосано замърсяване, през 2001 г. забраната за употреба на преработен животински протеин беше разширена за всички селскостопански животни.

Забраната беше отменена по две причини. Първо, Европейската стратегия за устойчивост $”От ферма до вилицата” насърчава използването на странични продукти от хранителната промишленост и използването на органични и местни съставки. „PAP [Обработен животински протеин] отговаря на тези изисквания много добре“, казва Карин ван Вуур, мениджър по хранене и регулация в Darling Ingredients, която също е член на Европейската асоциация на преработватели на мазнини (EFPRA). Освен това рискът от кръстосано замърсяване е нисък. Последният случай на СЕГ при едрия рогат добитък в ЕС е идентифициран през 2016 г., а последният случай в Обединеното кралство е през 2018 г. От 27-те държави-членки на ЕС 24 са класифицирани като нискорискови.Полша, птичи грип, Agrozona.bg

Доказано е, че страничните животински продукти в храните за животни са безопасни

Остава в сила забраната за използване на преработен животински протеин във фуражи за крави, овце и други преживни животни, както и за вътрешновидова преработка. Правилата ще бъдат променени само, за да позволят използването на допълнителен преработен животински протеин в храната за домашни птици и прасета, когато се докаже, че са безопасни. Има много ползи от премахването на забраната, каза Ван Вуур. Има повече възможности за птицефермите да използват странични продукти от клане на домашни птици, особено продукти, които не се използват в храната за домашни любимци. Те включват месо и костно брашно, брашно от пера и ниско протеиново брашно.

Фермерите, които отглеждат кокошки носачки и бройлери, ще могат да намалят зависимостта си от соево брашно в храната, като използват животинско брашно от местни източници, казва Ван Вуур. Въпреки че може да изглежда неестествено, прасетата и домашните птици са всеядни и се подпомагат от балансирана диета, която включва богат източник на протеини.

Подобряване на качеството на фуража

В допълнение към намаляването на отпадъците и зависимостта от вносни протеини, използването на преработени животински продукти във фуражите може също да подобри качеството на фуража, като се има предвид високата усвояемост на този вид протеин и фосфор. „Фуражът за домашни птици и свине също може да стане по-евтин“, добавя тя. Въглеродният отпечатък на диетата също ще се подобри. „Много фермери помнят времето преди забраната като време, когато диетите бяха по-добре балансирани чрез използването на животински протеини“, казва Ван Вуур.

 

Четете още: ОЩЕ СЕДМИЦА СЕ ЗАЯВЯВА ПОДПОМАГАНЕ ЗА ПОМОЩТА ЗАРАДИ КРИЗАТА

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама