ЕС очаква ръст в производството на месо през 2015 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Производството на основните видове месо в Европейския съюз ще се увеличи през стопанската 2015/16 г., според последната прогноза на Европейската комисия.

Говеждо месо

През 2014 г. износът на говеждо месо от ЕС се е увеличил с 29% или 46 хил.т. на годишна база. След загубата на руския пазар доставките са били пренасочени към Хонг Конг, Западните Балкани и Филипините.

Производството на месо в ЕС през първото тримесечие на 2015 г. показва увеличение с 4.8% на годишна база, което се дължи предимно на развитието на стадата в Полша, Италия и Естония.

Производството на говеждо месо в края на 2015 г. се очаква да се увеличи заради умножаване на стадата и добрите възможности за износ. Производството на говеждо месо в ЕС в края на годината се очаква да се повиши с 1.4%.

Свинско месо

Производството на свинско месо ще се увеличи през 2015 г. заради ниските цени на фуражите и умножаването на стадата. Възможности за увеличаване на износа ще бъдат обусловени от увеличеното производство, отслабването на еврото и силното търсене от Азия.

Въпреки натиска върху цените в началото на годината, производството на свинско месо кланично тегло бележи ръст с 5.6% през първото тримесечие на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. Най-значително увеличение има в Испания (+11.7%) и Полша (+6.6%).

През първото тримесечие на 2015 г. износът от ЕС бележи ръст с около 4% заради увеличение в доставките за Филипините, Китай, САЩ и Сингапур.

Пилешко месо

През първото тримесечие на 2015 г. производството на пилешко месо бележи ръст с 4% на годишна база, като Полша е допринесла най-много за него (+16%), следвана от Испания (+8%), Франция (+4%) и Германия (+2%). Износът за периода се е увеличил с повече от 5% с основни клиенти Филипините, Бенин и Гана.

Експертите на ЕС очакват производството на пилешко месо да се увеличи с 2% или 240 хил.т. на годишна база. Докладът отбелязва още, че проблемите на САЩ с птичия грип създават възможности за увеличение на доставките от ЕС на държави от Азия и Африка, като например Хонг Конг и Ангола.

Овче и козе месо

През миналата година производството на овче и козе месо се е увеличило с 2.5% на годишна база, а стадата с овце в ЕС са се увеличили с 1.1% или 1 млн. бройки в сравнение с 2013 г. Свиването в производството на Испания и Италия са били компенсирани от фермерите във Великобритания и Румъния.

Експертите очакват възстановяване на броя на животните в Италия, както и добри размери на стадата във Великобритания и Румъния, поради което производството може да се увеличи с 2% през 2015 г.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама