Войчеховски: Държавите-членки ще могат да създават биорайони за туризъм

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Европейската комисия ще насърчава създаването на т.нар. биорайони, където туристите ще могат да научат повече за биологичното земеделие. Това посочи еврокомисар Януш Войчеховски по време на дебат по Плана за биоземеделието в Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП. „Вече стана ясно, че биологичното земеделие и други дейности на местно равнище правят някои райони, които не са традиционни туристически дестинации, аткративни за туристите“, каза още той.

Що се отнася до финансовата подкрепа, ще използваме екосхемите и ангажиментите за опазване на околната среда за развитие на селските райони. По ОСП ще бъде предоставено също така техническо подпомагане, ще има и обмен на добър иноваторски опит в областта на биологичното производство. Ще поставим по-силен акцент и върху консултантските услуги за селското стопанство, най-вече по линия на системата за обмен на знания и иновации AKIS. Ще работим също така по линия на хоризонталните мерки за повече устойчивост. Така ще намалеят разходите за биопроизводство. Надявам се държавите, които имат по-голям потенциал за растеж, да се припознаят с този план за биологично земеделие”, обясни Януш Войчеховски.

България е от страните с потенциал за развитие на биоземеделието

“България е от страните с потенциал за развитие на биоземеделие и имаме възможност да развием този сектор с прилагането на новата ОСП и другите финансови инструменти на ЕС”, отбеляза българският евродепутат Атидже Алиева-Вели в свой пост в социална мрежа. Тя посочи акценти от плана:

– 23-те мерки са насочени към всички участници- производители, преработватели, потребители;

– пазарно ориентирано производство, намаляване на разходите за биопроизводство и справедливи доходи;

– финансовите инструменти ще са по линия на ОСП, Хоризонт Европа и др.

България ще трябва да разработи национален план за биологично производство, който да е включва ясни индикатори и да бъде ориентиран към резултати, посочи още българският евродепутат.

Отговор на търсенето

Херберт Дорфман, посочи, че според него правилният подход за осъществяването на плана за биологичното земеделие е свързан с това, целите да отговарят на търсенето на пазара. „Както казахте, това е взето предвид от Европейската комисия“, обърна се той към еврокомисар Войчеховски. Евродепутатът посочи, че според него има няколко важни неща. На първо място, отбеляза той, ако искаме да развием биологичното производство, трябва да развием повече преработката на продуктите. Към момента не се справяме добре в това отношение, посочи Херберт Дорфман. „Визирате също така обществени поръчки за доставки в столовите на училищата, болниците и други обекти. Може би трябва да се разработи нова програма за общестевните поръчки в училищата. Така общините или провинциите, например, ще могат също да реализират своите идеи с наша помощ. Трябва също така да вземем предвид развитието на селските райони. На местно равнище трябва да има подкрепа за биологичното производство.“

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА