ЕК прие българското предложение за нова референтна рамка за тютюна

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Преходната национална помощ за различни земеделски сектори, сред които е и тютюнът, през новия Програмен период на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз /2023-2027г./, ще бъде с нова референтна рамка 2016-2018 г., каквото беше желанието и на българския бранш, а не 2007-2009 г., както е към момента. Това потвърди за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводитерите в България, НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн – ЕЛТИ.

България, ЕС, Agrozona.bg

„Чувствам се горд от тази новина, защото преди 5 години нещата не стояха така. Браншът беше изправен пред опасността, така беше анонсирано от Европейската комисия, Преходната национална помощ въобще да я няма като помощ, като мярка, като схема в бъдещата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз, 2023-2027 година. Като сектор успяхме, оттук идва и гордостта, която изпитвам като ядро, което работеше по въпроса с няколкото поредни правителства на България, така направихме, че по предложение на България, Преходната национална помощ, не само за тютюн, а и за много други сектори от земеделието на ЕС, да продължи да се прилага като финансов инструмент и след 2023 година“ – коментира Цветан Филев. Той подчерта усилията на българския тютюнев бранш да бъде прието предложението новата референтна рамка да бъде 2016-2018 г., а не както е досега 2007-2009г.

„Важно е да се отбележи, че тютюнопроизводителите от България, ще могат да изберат една от тези упоменати нови три години, която да стане нова референтна рамка и те да получават върху това производство от посочената година финансови средства по Преходна национална помощ за тютюн за 5 години напред – от 2023 до 2027 г., за годините на подадени заявления“ – уточни още председателят на НАТ-2010.

Как ще се прилага новата методология?

Една от забележките на ЕК по Стратегическия пран на България е свързана с въпроса, как на терен реално ще се прилага новата методология за новата референтна рамка за Сектор „Тютюн“ за новите години. Това е и едно от предложенията, които браншът поставя за разглеждане. Потенциални бенефициенти по тази помощ ще бъдат всички регистрирани, според Закона за тютюна и тютюневите изделия, тютюнопроизводители.

Очаква се всички тези предложения да бъдат приети, но поради трудната и бюрократична кореспонденция между България и ЕК, ще са необходими  между 6 и 8  седмици, за да се придвижат всички необходими документи и предложения. Съответно, те  трябва да бъдат одобрени или отхвърлени, като крайната цел е, поне до края на 2022г., Стратегическият план на България да бъде финално одобрен и финализиран по всички промени и предложения“ – уточни още председателят на НАТ-2010.

Форум в Португалия събира тютюнопроизводители от континента

Цветан Филев коментира и участието си в Годишното общо събрание на Международната асоциация на тютюнопроизводителите – ITGA, в качеството му, не само като председател на НАТ, 2010 в България, но и като президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн – ELTI.

Форумът се провежда в Португалия и сред основните акценти в него са – развитието на Сектор „Тютюн“ на четирите континента, на територията на които се отглежда тютюн като цяло, новите и модерни методи за производство, новите сортове тютюн, добрите земеделски практики и цените, на които се реализира тютюневата продукция по света.

На 28-ми октомври отбелязваме Световния ден на тютюнопроизводителя

Черешката на тортата“ ще бъде отбелязването на 10-то юбилейно издание на Световния ден на тютюнопроизводителя на 28 октомври. За първи път, от три години насам, този празник ще бъде отбелязан на живо, заради пандемията от коронавирус, така че, ще имаме възможност на световно ниво да представим достойно, освен българските тютюнопроизводители и европейските, защото ELTI е единствената тютюнева организация от Европа, която участва на този форум“ – заяви още нейният президент Цветан Филев.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА