ЕК: През август търговията със зърно и храни бележи рекорд

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

За периода вносът на рапица от Украйна е скочил с 469%, а на пшеница – с 246% в стойностно изражение

Както износът, така и вносът на селскостопански и хранителни продукти от ЕС са се увеличили през август 2022 г., което води до най-високата точка за месечните търговски потоци на ЕС през 2022 г. от 35 милиарда евро. Търговският баланс на ЕС също достигна най-високата си стойност за годината през същия месец – 5,6 милиарда евро. Стойността на износа на ЕС се е увеличила с 6%, а на вноса с 3% в сравнение с юли 2022 г. Това е основната констатация на последния месечен доклад за търговията със селскостопански и хранителни продукти, публикуван от Европейската комисия.

Последният месечен доклад за търговията със селскостопански и хранителни продукти също така поставя специален акцент върху търговските потоци между ЕС и Индия.

 

Износ

Най-големите експортни стойности през август са за продукти от зърнени култури (1,7 млрд. евро), пшеница (1,6 млрд. евро) и вино (1,4 млрд. евро). Големи дялове от износа на пшеница от ЕС отиват в региона на Близкия изток/Северна Африка (MENA) и в Африка на юг от Сахара. Само през август 2 милиона тона пшеница са достигнали региона на Близкия изток и Северна Африка (48% от общия износ на пшеница от ЕС), а 1,5 милиона тона са пристигнали в Африка на юг от Сахара (34% от общия износ на пшеница от ЕС).

Анализът на всички изнасяни селскостопански и хранителни продукти, най-важните страни вносителки в ЕС през август са били Обединеното кралство, Съединените щати и Китай. От началото на годината до август 2022 г. над една трета (36%) от износа на вино от ЕС всъщност е отишъл в Северна Америка. Общо ЕС е изнесъл селскостопански и хранителни продукти на стойност 148 милиарда евро от януари до август 2022 г. Това съответства на 75% от стойността на общия износ за 2021 г.

 

Внос

През август 2022 г. ЕС основно е внасял стоки от Бразилия, Великобритания и Украйна. Вносът в ЕС от Украйна се е увеличил с 19% през август в сравнение с юли, главно поради увеличения внос на рапица (+ 469%) и пшеница (+ 246%) в стойностно изражение. Вносът на царевица в ЕС от няколко произхода се е увеличил значително през август (със 77% в обем) поради лятната суша, която засегна добивите в страните от ЕС.

Общият внос в ЕС от януари до август 2022 г. достигна 110,9 милиарда евро, което съответства на 85% от годишния внос през 2021 г.

 

Търговия на ЕС със селскостопански и хранителни продукти с Индия

Индия е един от най-големите търговски партньори на ЕС. В хранително-вкусовата промишленост ЕС внася повече от Индия, отколкото изнася по стойност. Най-внасяните продукти са кафе, чай, какао и подправки на стойност 521 милиона евро, следвани от соеви ястия, ориз и суров тютюн. Първите три продукта от ЕС, изнасяни за Индия, са растителни влакна, млечни продукти и плодове и ядки (предимно ябълки и круши), се посочва още в доклада на ЕК.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА