Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) препоръчва фуражите задължително да се изследват за съдържание на глифозат, както и да се въведе по-строг контрол върху компоненти на фуражите като соя, рапица и ечемик. Това се казва в последния доклад на агенцията. За да бъде контролът ефективен, трябва да се проверяват някои видове овошки, горски плодове, мед и чай, според експертите.
Рядко в храните, които се продават на пазара в ЕС има остатъци от препарати за растителна защита. Експертите на организацията са взели проби от 83 000 храни, като 97% от тях не са съдържали остатъци от продукти за растителна защита. В отделни случаи 53,6% от пробите са били свободни от такива препарати, а при 43,4% от продуктите концентрацията на такива вещества е била в границите на разрешеното. Следи от такива препарати са открити в една четвърт от продуктите от трети страни.