Ефективни народни средства за защита от мана по домати и картофи

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
5 Минути

Ако се появяват черни петна по листата, стъблата и плодовете на вашите домати и картофи, вероятно растенията са атакувани от картофена мана. Не се отчайвайте, ще ви дадем няколко съвета как да се справите с фитофтората. Това е често срещана гъбична болест, която засяга предимно културите от сем. Картофови, най-често се появява при студено и влажно време. Спорите на картофената мана може да бъдат в земята, по семената, растителните остатъци и градинския инвентар. За да се предотврати разпространението на спорите в растенията, е необходимо да се вземат превантивни мерки.

Профилактика при фитофтора препарати - 1

  1. Гъбите на болестта предпочитат влажна среда, затова е важно растенията да се поливат умерено и да се избягват силно сгъстените насаждения. Картофите и доматите трябва да се поливат сутрин, така че до края на деня голяма част от влагата да е попила в почвата. При отглеждане в парник проветряването е задължително. Освен това често се увеличава влажността по време на бързи температурни промени. В края на лятото, когато денем е все още горещо, а студени.
  2. Растенията със слаб имунитет са податливи на всяка инфекция. Затова трябва доматите и картофите да получават да достатъчно количество микроелементи – йод, манган, мед, фосфор и калий.
  3. За да се засили имунната система на растенията трябва да се спазва сеитбооборота. Добри предшественици на картофите са краставици, тиквички, тикви, патисони, зеле, бобови, кореноплодни зеленчуци и лук, а за доматите – зеле и карфиол, краставици, тиквички, тикви, бобови, лук, кореноплодни зеленчуци.
  4. Предотвратяване развитието на това заболяване е възможно благодарение на отглеждането на сортове и хибриди, които са устойчиви на гъбични заболявания.

Лечение с природни средства

Химическите средства срещу фитофтората са доста ефективни, но не се препоръчват за употреба при зреене на реколтата. Поради това, през втората половина на лятото е по-добре да се пръскат растенията с биологически препарати.
Предлагаме ви един от най-ефективните и изпитани от времето традиционните рецепти, с които нашите баби са спасявали градините си.

Настойка от чесън с калиев парманганат

100 грама чесън (можете да използвате луковиците, стъблата и листата) се смила и се заливат с 1 чаша вода и се оставят така за едно денонощие. След това течността се прецежда и се добавят на 10 л вода и 1 г калиев перманганат. Полученият разтвор се пръска върху растенията на всеки 10-15 дни. Около половин литър отива за един храст домати или картофи

пепел - 1
Четете още: Пепел от печката пази доматите от мана

Суроватка  през юли

Суроватка се развива с вода в съотношение 1 към 1 и от началото на юли с тази смес се пръскат растенията на всеки 2-3 дни.

Дървесна пепел

Дървесна пепел може да се разтвори във вода, да се добави течен сапун и с тази смес да се пръскат картофите и доматите.

Мляко с йод
В 10 литра вода се изливат в 1 литър обезмаслено мляко и се прибавят 15 капки йод. С получения разтвор се пръскат растенията на всеки 2 седмици. Този йодо–млечен препарат не само убива бактериите, но също така ускорява растежа на зелените домашни любимци.
С мая за хляб
В 10 л вода се разтварят 100 г мая за хляб. С този препарат се третират картофите и доматите при първия признак на фитофтора.

Кефир
1 литър от ферментирало кисело мляко, престояло в продължение на два дни се разрежда с 10 л вода. С получения разтвор се пръскат растенията на всеки две седмици след като се разсадят на постоянно място. Ако лятото е влажно, манипулацията се прави всяка седмица.

Хвощхвощ - 1

100 г сух (или 150 грама пресен) хвощ се прибавя към 1 л вода и се вари на слаб огън в продължение на 30 минути. След това отварата се разрежда с 5 л вода, с тази смес се пръскат растенията на всеки 10-14 дни.

За да се защитят зеленчуците от картофената мана трябва да използват някои от тези методи или комбинирано, не когато се появят признаците на болестта, а много по-рано. Първият път картофите се напръскват в началото на образуването на пъпки, а втория път през 10-14 дена. Същото важи и за доматите. Така се получава, че през лятото растенията се пръскат средно 4-5 пъти през 10-15 дни.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама