Министерството на земеделието и храните публикува подробен Наръчник за практическо приложение на условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние в България
Стандартите за добро земеделско и екологично състояние на земята са общо 9
Стандартите за добро земеделско и екологично състояние са част от системата за предварителни условия на Европейския парламент и на Съвета, която обвързва пълното получаване на подпомагане по Общата селскостопанска политика (ОСП) със спазването от земеделските стопани и другите бенефициери на основни стандарти в областта на околната среда, изменението на климата, общественото здраве, здравето на растенията и хуманното отношение към животните.
ДЗЕС 3 забранява изгарянето на стърнища от полски култури. Целта на този ДЗЕС е поддържане на нивото на органични вещества в почвата.
Забранява се изгарянето на стърнищата*, освен по фитосанитарни причини, установени по съответния ред и придружени с документ от компетентен орган, указващ размера на площта, за който се прилага.
* Стърнище са следжътвените остатъци от зимните и пролетните житни култури със слята повърхност (пшеница, ръж,
тритикале, овес, ечемик, ориз, лимец и спелта).
Приложимост и препоръки за изпълнение на стандарта
Стандартът е задължителен за изпълнение от земеделските стопани, ако на площите в стопанството си отглеждат някоя от посочените зимни и/или пролетни житни култури със слята повърхност – пшеница, ръж, тритикале, овес, ориз, ечемик и др. Изгарянето на растителните остатъци и от пролетните култури и от пролетните култури – слънчоглед, царевица, фасул и др.
За изпълнението на стандарта, земеделските стопани не трябва да изгарят стърнищата, включително и растителните остатъци след прибирането на пролетните култури
При изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци се:
– увеличава опасността от пожари;
– унищожава голяма част от органичното вещество в почвата;
– разрушава хумусния слой;
– унищожава част от почвените микроорганизми, под въздействието на които се разграждат органичните вещества;
– увеличава процентът на въглеродните емисии и фините прахови частици във въздуха и др.
Когато земеделските стопани заорават стърнищата и други растителни остатъци, се създават оптимални условия за:
– подобряване на почвеното плодородие, водопропускливостта, влагоемкостта на почвата и устойчивостта й на ерозия;
– унищожаване на плевелната растителност;
– потискане развитието на неприятелите и причинители на болести по културите.
С подходящи машини – мулчери, сечки и др. се постига надребняване стеблата от ожънатата култура . С помощта на микроорганизмите в почвата остатъците се разграждат и обогатяват почвата с хумус. По този начин от стърнищата и другите остатъци се запазва част от полезната почвена микрофлора и фауна, които пряко участват в процесите на преобразуване на
органичните вещества в хумус и са важен фактор за повишаване плодородието на почвата и устойчивостта й на ерозия.
Препоръки за оползотворяване на растителните остатъци:
– за фураж на животните;
– за постеля за животните;
– за почвени субстрати при някои култури;
– за получаване на брикети/пелети за директно изгаряне като биогориво;
– за получаване на биогаз;
– за получаване на „зелена“ енергия.
– за оставяне в почвата и нейното обогатяване:
Растителните остатъци като цяло (вкл. остатъците в овощни градини/оранжерии) можете да оползотворите чрез използването им за мулчиране, производство на компост и други.