Георги Костов: Преобразуването на горските стопанства в ЕАД ще доведе до фалити

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

“Чужди фондове ще навлязат, защото не ги интересуват нашито гори, а въглеродните квоти”, предупреди бившият зам.-министър на земеделието

Преобразуването на Горските стопанства от държавни предприятия в еднолични акционерни дружества ще доведе да фалити. За опасността от промените, които засега се препоръчват като “задължително изискване”, предупреди в интервю пред БНР бившият земеделски зам.-министър Георги Костов.

Срокът за преобразуване на държавните предприятия, включително шестте горски стопанства, е до края на март т. г.

“Няколко са нещата и защо някои искат да ги променят. Горските стопанства стават държавни предприятия от Закона за горите и са създадени въз основа на анализ на Световната банка и подкрепен от ЕБР. Този модел е работещ и го има в други европейски държави. Държавни предприятия не са търговски дружества, защото извършват стопанска дейност, но извършват и публични функции и с дейността си финансират тези функции. А стремежът е да се максимизират печалбите”, коментира Костов.

“По Закона за публичните предприятия е направен анализ през 2018 г., и той показа, че не е задължително тяхното преструктуриране. Няма такова изискване в Плана за възстановяване. Няма и в международните документи по изискванията за еврозоната към България да преструктурира. Има едно единствено изискване и то е всички търговски субекти да работят прозрачно и равнопоставено, и в съответствие с вътрешната законова уредба”, каза бившият зам.-министър на земеделието.

Неговият аргумент е, че е направен подробен анализ по този повод от МЗ, според който шестте Държавни предприятия – горските, повече от 10 години се справят с възложените им дейности.

И бившият зам.-министър е категоричен: “Няма изискване да се превърнат в акционерни дружества. Това е големият проблем и е странно, че миналата седмица Министерски съвет вкара на оперативно заседание проект за постановление горските да бъдат преобразувани заедно с други предприятия. При това се предлага да станат еднолични акционерни дружества – ЕАД. Но горите не могат да се включат в капитала на тези ЕАД-та и те ще отговарят само със сгради и техника, каквото имат горските. Това няма да им позволи да изпълняват заложените задачи и лесно да влязат дългове, и това да доведе до фалит. Ще трябва да се повиши капиталът – влизане на други акционери и се очакват да влязат чуждестранни инвестиционни фондове, които не се интересуват от нашите гори, а от въглеродните квоти.

Според Костов финансовият министър Асен Василев предлагал в доклада си горските стопанства да бъдат включени в списъка на забранените за приватизация.

“Това не е първи рецидив на финансовия министър, преди няколко месеца със Закона за бюджета, той се опита да продаде половин милион декара държавни земи”, алармира Костов.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама