Драстично намаляват площите със слънчоглед в Русия и Украйна

Георги Узунов
Георги Узунов
5 Минути

Площите, засети със слънчоглед  в Русия и Украйна намаляват драстично. Макар културата да заема основно място в украинските и руските засети площи,  делът й обаче намалява през последните 17 г. Ако в началото на 2010-11г. в Украйна е бил 89%, то сега  е 68%.  Това съобщи Елисавета Маишко от УкрАгроКонсулт, Украйна по време на Зърнена академия 2018. Подобна е ситуацията и в Русия. Сега  слънчогледът заема едва 62% от засетите площи. Производството на маслодайните култури расте с бързи темпове в  Черноморския регион. Това се дължи на първо място на високите маржове. При производството на слънчогледово семе рентабилността в Украйна за маслодайни култури е около 38%, докато при зърнените е едва 20%.

Зърнена академия: Румъния използва най-малко торове в ЕС

Друг основен фактор  е търсенето от преработвателната индустрия и делът на експорта, който намалява при нарастващото производство. Сега той  е с около 99% по-малко от цялото слънчогледово семе, което се отглежда в Украйна.  Това се дължи на митата за износ на слънчогледа, които бяха въведени в края на 90-те г. В началото те са били до 23%,  сега – едва 10%, коментира Маишко. “През целия този период преработвателната индустрия в Украйна произвеждаше 20 млн. тона годишно. Същото е положението и в Русия, преработва около 96% от произведения там слънчоглед и капацитетът за преработка е около 24 млн. тона на година. Що се отнася до суровините, които не се изнасят в тези държави, слънчогледовото олио и производството на растителни масла върви на горе.”, каза експертът.

Добра новина е, че износът на слънчогледово олио има ръст от 7 млн. тона

Причината е, че страните за износ се разширяват всяка година. Така например за Украйна основните дестинации за износ са Китай и Индия, а за Русия- Турция Египет и Европа.

Елисавета Маишко припомни, че докато преди конкуренцията при слънчогледовото олио беше между Аржентина и Черноморските държави, то сега Украйна и Русия са водещите конкуренти. Основната борба е за пазарите на  Китай и Индия, които постепенно увеличават потреблението си на слънчогледово олио. Тези държави частично заместват палмовото масло. През 2000-та г. страните внасят половин милион тона олио, а сега вносът им  е почти 3 млн. тона. Поради растящите тенденции с цените на пазарите на слънчогледово олио, държавите предпочитат да изнасят по-скъпото слънчогледово олио и да внасят палмово масло в Русия и Украйна.

Рапицата е в другата крайност

“При производство на рапица няма такива директни тенденции, както при слънчогледа.”, каза Маишко. Дялът и засетите площи не са повече от 15% в черноморските страни. По отношение на преработката Украйна изнася почти цялото си производство от рапица, Русия едва 15%. Експертите смятат, че тази ситуацията може да се промени след 2020 г. , тъй като се очакват промени в законодателството на Украйна. От 1 януари 2020 г. само производителите на рапица ще получават възстановяване на ДДС при износ.

Производството на соя остава стабилно

По отношение на производството на соя – то е стабилно, а тенденцията сочат нагоре и за двете страни. Увеличението дава своя принос за по-добрите добиви и повече засети площи. Русия е нетен вносител на соя все още, но междувременно страната може да изнася около 900 хил. тона от културата. Русия преработва 76% от общо произведената соя, докато Украйна – около 27%. Очаква се този процент да нарасне от 1 септември поради промени в законодателството.

През новия сезон 2018-2019 г. се забелязва повишаване на производството на всички маслодайни култури. Жътвата  вече е приключила,  90%  продукция от официалните площи са прибрани.

“Всъщност реалната площ е по-голяма от официалната в Украйна. Така че реколтата от слънчоглед може да е по-голяма от 15 млн. тона. Тази тенденция в производството на Черноморския район и в глобален аспект може да доведе до намаляване на маржа на чистата печалба при преработката, но чистата печалбата от производство на маслодайни ще бъде дори по-голяма от тази при зърнените култури.”, допълни украинският експерт.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА