Доклад на ООН: Намалената наполовина консумация на месни и млечни продукти в ЕС би ограничила значително вредните газове в атмосферата

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Ако Европа намали наполовина консумацията си на месни и млечни продукти, между 25% и 40% ще се намали количеството изхвърляни в атмосферата вредни емисии, които замърсяват околната среда. Това се казва в доклад на Комисията на ООН по икономически въпроси в Европа. В момента средностатистическият европеец консумира повече протеини, отколкото се препоръчва от международните организации. Ето защо според експертите трябва да се предприемат мерки за промяна на ежедневното меню.

В последните години в сектор „Животновъдство“ е направено много за намаляване на изхвърляните вредни емисии в атмосферата, включително и чрез насърчаване на обогатяването на фуражите с протеини, защитават се фермерски организации.

В доклада се казва, че ако промяната се осъществи, ЕС може да се превърне в световен лидер по износ на хранителни стоки, вместо да бъде водещ по внос на соя, например. Противниците на предложението изтъкват, че ако се инвестира в намаляване на използването на азот в земеделието ще се отрази на конкурентоспособността на европейското земеделие.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама