Добивите от грозде в Северна България достигат до 1 тон

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

До 1 тон от декар достигат добивите от грозде в Северна България. Това каза Албена Симеонова от управителния съвет на Българска асоциацията биопродукти и производител на биовино, цитирана от ИА “Фокус”. По думите й, производителите на конвенционално грозде, берат от червените сортове от 700 килограма до един тон, като най-ниските добиви са около 500 килограма. Симеонова добави, че при биологичните производители добивите са значително по-ниски. Имало е и много заболявания по лозите. Въпреки това реколтата ще е сравнително добра. В момента се берат главно червени сортове като мерло, каберне, сторгозия. На повечето места беритбата на белите сортове е приключила. Симеонова разказа, че бялото грозде е много тежко за отглеждане по биологичен начин, като добивите тази година са около 200 килограма от декар. Доста от биопроизводителите на вино отглеждат ркацители, традиционен български памид, както и сторгозия, който е силно устойчив сорт.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама