До 5000 л вода отиват за дневната прехрана на един човек

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Организацията за прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) изнася стряскащи данни по повод изчерпването на водните ресурси на планетата. Трябва да сме наясно, че това не са само цифри от обикновена статистика, а резултати от ежедневната дейност на всички нас.

• От 2000 до 5000 л вода на ден са нужни за производство на ежедневната храна на един човек.

• Производството на един килограм ориз се нуждае от 1000 до 3000 л вода, а зърнените храни и телешкото месо изискват от 13000 до 15000 л.

• През периода до 2050 г. водата в света ще трябва да издържа земеделски системи, които ще изхранват и създават на поминък за още 2,7 милиарда души.

• Междуправителствената експертна група по изменение на климата прогнозира, че до 2020 г. 50% от селското стопанство ще зависи от количеството паднал дъжд.

• Поради изменението на климата, хималайският сняг и лед, които предоставят огромни количества вода за селското стопанство в Азия, се очаква да намалее с 20% до 2030 г.

•Напоителните системи увеличават добива на голяма част от културите от 100 до 400% и поливното земеделие в момента допринася за 40% от производството на храни в света.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements