Директни плащания: Парите за малките стопани нажежиха страстите в Комисията по земеделие

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

Близо 300 души от агробраншовите организации присъстваха на обсъждането на концепцията за директните плащания в парламента днес. 

Парите за малките стопанства нажежиха атмосферата при обсъждането на Концепцията за директните плащания в Комисията по земеделие днес. Тя бе представена два дни, преди да бъде внесена в Брюксел, и 24 ч. преди да я одобри Министерски съвет, от министъра на земеделието в оставка Димитър Греков и заместниците му в оставка пред депутатите в Комисията по земеделие и представителите на браншовите организации.

Близо 300 души от НПО в агросектора присъстваха на обсъждането. Твърде късно започна дейността на работната група по директните плащания, която всъщност беше инициирана по предложение на АЗПБ, коментира Таня Дъбнишка, експерт към АЗПБ. Тя подчерта, че не е имало никакво време да бъдат обсъдени добри евро практики поради липса на време.

Министерство на земеделието бе обвинено от неправителствения сектор в липса на анализи, а концепцията като цяло бе окачествена като антибизнес от повечето представители на агросектора.

ГЕРБ няма да носи политическа отговорност този път, за жалост тази концепция утре може да бъде гласувана в МС в този вид, в който е представена, бе позиция на депутат от ГЕРБ. НПО организациите пък предложиха те сами да си гласуват документа така, както намират за добре, и след това да носят отговорност за това, което ще се случи в земеделския сектор в страната.

Ябълката на надзора

Основните точки, които бяха обсъждани, са въвеждането на таван, Схемата за дребните стопани (станала популярна по време на изборите като 1250 евро “на калпак” – б.а.), дефиницията за “активен” фермер и обвързаното подпомагане. Срещу Схемата за дребните фермери директно се опълчиха ръководството на Национална асоциация на зърнопроизводителите и Димитър Зоров от Национална асоциация на говедовъдите. Един от основните мотиви е, че по този начин няма да влязат реално пари в икономиката, а ще се толерира разрояването на дребни стопанства, които да могат да се възползват от плащането “на калпак”. Според други браншовици Схемата директно обслужва хора на ДПС. В подкрепа на разрояването бе цитирана статистиката, изнесена от МЗХ – така например за миналата година малките стопанства, които се очаква да кандидатстват през 2015 г. по тази схема, са 48 хил. Към тях се очаква да се присъединят още 67 хил. земеделски производители, пръкнали се през 2014 г. Ако продължават да се увеличават дребните, тези помощи ще бъдат наистина дребни, коментира Снежана Благоева от МЗХ. Благовеста Василева, съпредседател на Българска асоциация “Биопродукти”, настоя ако Схемата бъде включена, малките стопани да плащат социални осигуровки близо 800 лв годишно и поне 1/2 от приходите им да са от земеделска продукция – мярка, която ще предотврати “случайно попадналите” земеделци в сектора.

Таван до 300 хил. евро

Мнозинството от агросектора настоява да бъде въведен таван така, както е записано в Концепцията – до 300 хил. евро, с намаление 5% между 150 и 300 хил. евро. Единствено АЗПБ предложи прогресивно намаление на плащанията по СЕПП 5% между 150 и 300 хил. евро и с 10% след 300 хил. евро, а редуцираните суми да отидат в ПРСР.

Единство демонстрира агросекторът около определението за “активен” фермер. Задължително условие според браншовиците приходите от земеделска продукция да бъдат 50 %. Обвързаните плащания бяха обсъждани предимно в светлината на това кой трябва да получи повече средства – растениевъдите или животновъдите, а за конструктивната теза, че подпомагането трябва да става за количество произведена продукция, каквато е и целта на тази схема, не остана време.

Дискусията приключи с обобщение от председателя на земеделската комисия Светла Бъчварова, която подчерта, че схемата за малките стопани има много въпроси и че трябва да има яснота с колко ще се увеличат дребните ферми за следващия програмен период, което пък ще рефлектира върху това каква ще е еднократната помощ, която ще получат тези бенефициенти. Срещата бе приключена бързо, защото народните представители се отправиха към пленарна зала за обсъждане на бюджета.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА