Димитричка Търпанова, Добруджански овощарски съюз: Ако производителите участват в екосхемите, има риск да фалират

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

От сектора настояват да няма таван за плащанията, тъй като това няма да е от полза за стопаните

„Няма да променят Стратегическия план за развитие на земеделието, просто много дълго време ни лъгаха“, категорична бе пред Агрозона Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз. Според нея забавянето и оправдаването на ресорното земеделско министерство, че се подготвят промени в Стратегическия план и изработването на технологични карти за отделните култури е причина за забавянето, са само начини процесът да се отлага.

Сред най-болезнените теми за производителите на плодове и зеленчуци са т.нар. екосхеми, по които стопаните трябва да приемат доброволни ангажименти. Изчисления на бранша сочат, че ако производителите участват по екосхемите, те трябва да направят повече разходи, отколкото биха били максималните плащания от страна на държавата за насърчаването на участието им. „Нашите производители, там, където не е оправдано и за тях ще бъде загуба да участват в схемите, няма да участват.“, допълни още Търпанова.

Това на практика означава, че доходите на производителите на плодове и зеленчуци ще се свият. „Нашето земеделие сумарно с държавните помощи, компенсациите, които дават държавите-членки на своите производители, е субсидирано под средното на европейско ниво. А производителите на плодове и зеленчуци на фона на колегите си от другите държави-членки са на около 20% от това, което компенсаторно от държавата и от Европа получават производителите. Там е проблемът и ние не сме конкурентни. Когато не участват по екосхемите, българските производители стават още по-неконкурентноспособни. Ако подадат документи да участват по екосхемите, рискуват да фалират, защото правят разходи, които няма да бъдат компенсирани“, коментира още Димитричка Търпанова.

Сред сериозните проблеми е и отпадането от сливите и десертното грозде извън основната група плодове, което води до намаляване на ставката по директните плащания. „През последните три години и площите със сливи падат, и производителите намаляват, а на официални събирания се казва, че са намалили на 50% ставката, защото площите са се разраснали, което не е вярно. Още повече сливи и десертно грозде ще се унищожат! Десертното грозде у нас е бутиково производство“, категорична бе Търпанова.

Според нея и неконтролирания увеличен безмитен внос на плодове и зеленчуци от Украйна и Молдова ще повлияе още по-зле на пазара през тази година.

„Миналата година имаше голям внос на албанско производство от нашата гама на българския пазар, това неминуемо ще доведе до сваляне на цените, защото при тях производителите са подпомагани по съвсем друг ред и нашите производители стават неконкурентноспособни.“, каза още Димитричка Търпанова. „Тази година цената на индустриалната праскова беше 57 ст/кг при борсова цена на пшеницата 65 ст/кг. Как се гледа една праскова с всичките резитби, пръскания, ръчно бране, обработки, екоангажименти и 1 дка пшеница? Затова е нашата борба в момента, но не сме чути и най-трагичното е, че афишират, че сме приоритетни, ще гледаме български плодове и зеленчуци, а умишлено ги закопаваме.“, коментира още Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА