Овощари и градинари настояват за спешна среща с премиера, имат две искания

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Секторът не може да се справи финансово само с обвързаното подпомагане

5 организации в сектор Плодове и зеленчуци, сред които Асоциация на овощарите в България, Национален съюз на градинарите в България, Съюз на Дунавските овощари, Национална Био асоциация и Национална асоциация за здравословно хранене на децата настояват в отворено писмо за спешна среща с министър-председателя Николай Денков и министри с две основни искания.

Първата основна точка е свързана с искането за отпускане на финансово подпомагане за производителите на плодове и зеленчуци в срок до края на май 2024 г. по линия на държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“. Организациите искат и изваждане на плодовете и зеленчуците от списъка на стоки с висок фискален риск спрямо НАРЕДБА № Н 5 от 29.09.2023 г. за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на Република България.

 

Нужда от финансова помощ

Според производителите на плодове и зеленчуци нуждата от финансово подпомагане заради войната в Украйна се налага от „високата инфлация, възникнала още в периода на Ковид кризата, допълнително засилена от икономическите последствия от и сега продължаващата война в Украйна, доведе до значително увеличение на разходите за производството на плодове и зеленчуци“, казват те в писмото си. Според тях годишно се наблюдава увеличение на разходите за труд и осигуровки средно с 15-20%, а обещаното повишение на минималния осигурителен праг в бранша предвижда ръст в разходите за това период с още 20%. Според тях пълната механизация и модернизация при производството на плодове е невъзможно.

Земеделските производители са достигнали прага на своите възможности да се справят сами с трудностите на това производство у нас. Отказвайки да осигурите 442 млн. лв. за подпомагане в подкрепа на ликвидността заради войната в Украйна, Вие оставяте производителите на плодове и зеленчуци да разчитат единствено на подпомагането по линия на обвързаната подкрепа. Проблемът е, че нивото на обвързаното подпомагане е недостатъчно, за да подпомогне доходите на земеделците. Нивото на обвързаното подпомагане през 2024 2027 г. ще бъде сходно на това от предния програмен период, а разходите са се увеличили с 80%. Ето защо обвързаното подпомагане не е достатъчно, за да се справят земеделците с ликвидните предизвикателства пред тях“, настояват производителите.

 

Висок фискален риск

По отношение на НАРЕДБА № Н 5 от 29.09.2023 г. за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на Република България производителите на плодове и зеленчуци настояват продукцията им да бъде изключена от списъка със стоки, за които се отнасят разпоредбите.

„Задълженията, които ни вменява тази наредба, представляват една допълнителна огромна административна тежест, която ще се стовари върху производителите на плодове и зеленчуци. За да могат да изпълнят изискванията на въпросната наредба, земеделските стопани ще трябва да назначат допълнително административен персонал, който да се ангажира с подготвянето и подаването на цялата изискуема документация информация за стоката“, казват от браншовите организации.

Според тях това ще увеличи себестойността на произведената продукция, която ще стане още по-неконкурентоспособна за пазара.

От браншовите организации настояват за спешна среща с министър-председателя, на която да присъстват и министрите на земеделието и храните и финансите, за да бъдат обсъдени тези наболели за сектора въпроси.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА