Диалогът за ОСП трябва да продължи и по детайлите на националния план

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Диалогът за ОСП трябва да продължи и по детайлите на националния план, който всяка страна-членка трябва да подготви за следващия програмен период. Това стана ясно от думите на председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева за „Агрозона“. „През 2017 година под патронажа на министър Румен Порожанов се проведоха много дискусионни срещи, на които бяха поставени належащите въпроси, свързани с бъдещата ОСП и бизнеса. Доброто сътрудничество между Министерство на земеделието, Асоциацията на земеделските производители в България, както и на всички подотрасли трябва да продължи и през 2018 г.“, категорична е тя.

Един от основните приоритети в бранша за тази година е работата по комуникативната стратегия. Развитието й ще спомогне на потребителите да се информират колко е важно качеството на хранителните продукти, и особено на хляба. Изключително ценна е и програмата насочена към най-малките. „За първи път се организира съвместна инициатива между бранша и Столична община. Идеята е да се работи с училища и детски градини. Инициативата е получила подкрепата на кмета Йорданка Фандъкова, която има отговорно отношение към качеството на храните“, сподели още Кукушева. Тя припомни, че темата за качеството на храните беше поставена миналата година, а мотото на събитието бе „Измама с храните“. Само две седмици по-късно Вишеградската четворка обяви, че има двоен стандарт в храните. Експертът подчерта, че ЕС търси решения и в най-скоро време се очаква да излезе регламент, който да определя методиката, по която да се изследват храните.

Законът за храните все още чака депутатска благословияhlqb_bread хляб

Марияна Кукушева коментира и проектозакона за храните, който депутатите гледаха през 2017 г. „Той чака второ четене в Пленарна зала, в срок, който не е ясен“. Този закон не само е важен за бизнеса, но и за здравето на хората. Кукушева припомни, че именно поради бавенето на закона се дава свобода на разрастване на сивия сектор. „В сферата на хлебопроизводството сивият сектор е в рамките на около 50%. Ето и защо хлебопекарите настояваме да има регистър на превозните средства и на дистрибуторите на хляб“, допълва Кукушева.

Не на последно място предателят на браншовия съюз сподели за инициативата „Хлябът е…“. Тази инициатива вече няколко пъти се е провеждала в учебни заведения и е имала голям успех. „Това е игра на логика, на мисълта. По този начин децата мислят и обогатяват знанията си за това що е то хляб“, поясни тя.

Четете още: Над 90% от млечните продукти на пазара са български

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама