Ден на отворените врати: Био Ферма и Еко Хотел „Моравско село“

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Национална кампания Be Organic! Ви кани да вземете участие в ден на отворените врати: „Био градини и Еко хотел „Моравско село“. Събитието ще се състои на 25 април 2024 г. (четвъртък) от 11:00 ч. и ще се проведе в две части: Посещение на био градините край Кресна и обяд в екологичния хотел „Моравско село“ край Разлог. Всеки желаещ може да заяви и нощувка в хотела, като избере съответната опция в регистрационната форма.

В първата част програмата гостите ще имат възможност да разгледат семейното биологично стопанство за зеленчуци, да зададат своите въпроси към домакините и да опитат от свежо набраната био продукция. Собственикът на фермата Тано Телкеджийски и неговата съпруга Росица Телкеджийска ще разкажат историята на фермата, какви са техните предизвикателства, както и спецификите при органичното производство на зеленчуци от гледна точка на агронома.

Във втората част ще бъде представен и един успешен пример за затворен цикъл на производство. Био зеленчуците са ключова част от менюто на ресторант и хотел „Моравско село“, разположени на 60 км от градините в екологично чистата местност Бойков Рид в Пирин. Там ще ви посрещне инж. Здравка Смиленова, собственик на биокомплекса.
Всеки желаещ може да заяви безплатна дегустация и обяд в хотела от 14.00 часа, като отбележи съответната отметка в регистрационната форма.

Био ферма „Моравско село“ се простира на площ от над 700 дка, като 10 от тях са оранжерийни. Стопанството прилага модерни практики за затворен цикъл на производство и къси вериги на доставка. Семейство Телкеджийски инвестират в съхранението и преработката на биологичната си продукция. Сами сортират, пакетират и разпространяват продукцията си със собствен транспорт.

Водещ мотив в тяхната работа е приемствеността между поколенията. Децата на Росица и Тено вече вървят по стъпките на родителите си. Двамата им сина учат специалности, свързани с биологичната продукция в западни университети, но при всяка възможност помагат във фермата.
Чрез своя добър пример за устойчиво развитие еко ресторант и хотел, от „Моравско село“ вдъхват нов живот на региона. Една от последните им инвестиции е свързана с реставрация на стар тютюнев склад от 3000 кв. м. и преобразуването му в хладилно помещение, което се очаква да е готово до края на годината.

Събитието се организира по проектa CAP Green Zone: Be Organic!, реализиран от АБ Комюникейшънс ЕООД с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Локация, Част 1 : https://bit.ly/4aovNmf
Локация, Част 2: https://bit.ly/3xkhbpw 

Потвърдете своето участие като попълните регистрационната форма тук или на телефон 0895529947.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама