Д-р Евгения Ачкаканова: Трябва да увеличим поголовието на животни в България, за да имаме резултати

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

“За да имаме резултати трябва да увеличим поголовието на всички видове и породи животни в България. Това е едно от заключенията след провелия се днес Консултативен съвет по месото. Явно от това се нуждаем, за да имаме в крайна сметка суровина, от която да произвеждаме и да предлагаме както на българския пазар, така и да достигнем поне частично нивата от преди години, когато изнасяхме както живи животни, така и преработена продукция”, заяви след провелия се Консултативен съвет по месото д-р Евгения Ачкаканова, председател председател на Асоциацията за развъждане на породата „Ил дьо Франс“ в България.

Искам да се обърна към ръководството на Министерство на земеделието и министър Вътев, за да ги поздравя за тази инициатива за създаване на Консултативни съвети по продуктови линии. Смятам, че този диалог, който ще се осъществи между производители, браншови и развъдни организации, ще доведе до един положителен резултат. Ще има възможност да се обърнем към добрите практики и добрия пример на европейските държави, да заимстваме от тях и в тази посока да помогнем на нашите животновъди и производители, така че да има ефект от това производство, към което всеки се е насочил и да имаме добри резултати”, допълни още тя.

Отчитане на резултати

“Постигнатото от провелия се КС по месото се надявам да отчетем след 1 година. По време на днешното заседание за щастие се използваше повече думате стандарт, а не субсидия. Мисията на този КС е да имаме резултати, измерими с пазарни нива и удовлетвореност – качествени показатели, които да подобрят и здравословното състояние на българските потребители”, заяви от своя страна Стефка Боева, председател на Борда на говеждо и агнешко месо.

“Има производители на агнешко месо, на които трябва да им се подаде ръка, за да може техния продукт да стигне до трапезата на българските потребители. Това е смисъла на КС – да се осигури средата, в която тази верига да се реализира”, допълни още тя.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА