“За да имаме резултати трябва да увеличим поголовието на всички видове и породи животни в България. Това е едно от заключенията след провелия се днес Консултативен съвет по месото. Явно от това се нуждаем, за да имаме в крайна сметка суровина, от която да произвеждаме и да предлагаме както на българския пазар, така и да достигнем поне частично нивата от преди години, когато изнасяхме както живи животни, така и преработена продукция”, заяви след провелия се Консултативен съвет по месото д-р Евгения Ачкаканова, председател председател на Асоциацията за развъждане на породата „Ил дьо Франс“ в България.
Искам да се обърна към ръководството на Министерство на земеделието и министър Вътев, за да ги поздравя за тази инициатива за създаване на Консултативни съвети по продуктови линии. Смятам, че този диалог, който ще се осъществи между производители, браншови и развъдни организации, ще доведе до един положителен резултат. Ще има възможност да се обърнем към добрите практики и добрия пример на европейските държави, да заимстваме от тях и в тази посока да помогнем на нашите животновъди и производители, така че да има ефект от това производство, към което всеки се е насочил и да имаме добри резултати”, допълни още тя.
Отчитане на резултати
“Постигнатото от провелия се КС по месото се надявам да отчетем след 1 година. По време на днешното заседание за щастие се използваше повече думате стандарт, а не субсидия. Мисията на този КС е да имаме резултати, измерими с пазарни нива и удовлетвореност – качествени показатели, които да подобрят и здравословното състояние на българските потребители”, заяви от своя страна Стефка Боева, председател на Борда на говеждо и агнешко месо.
“Има производители на агнешко месо, на които трябва да им се подаде ръка, за да може техния продукт да стигне до трапезата на българските потребители. Това е смисъла на КС – да се осигури средата, в която тази верига да се реализира”, допълни още тя.