COMAGRI ще отбележи 60-годишнината на ОСП

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

По време на заседанието на комисията ще бъдат обсъдени и мерки за преодоляването на кризата в сектора

Комисията по земеделие и развитие на селските райони (COMAGRI) към Европейски парламент на своето заседание на 20 и 21 април т.г. се предвижда да отбележи 60-годишнината на Общата селскостопанска политика (ОСП). Първият регламент за ОСП е публикуван на 20 април 1962 г. и влиза в сила през следващата година,

По време на заседанието на COMAGRI ще се обсъдят и редица наболели въпроси, сред които влиянието на кризата в Украйна върху цените на торовете и последиците за агрохранителния сектор, ефекта от сушата върху Иберийския полуостров и Югозападна Европа, правилата за производство на екологична и органична сол, проучване на стратегиите за адаптиране на веригата за доставка на захар след края на квотите за захар. Сред обсъжданите въпроси ще е и прехвърлянето на средства от кризисни резерви в подкрепа на селскостопанския сектор. По покана на комисията Георг Хауслер, директор по ресурси в ГД „Земеделие и развитие на селското стопанство“ на Комисията, ще разясни пред депутатите използването на резерва за селскостопанска криза за подпомагане на земеделските стопани, силно засегнати от кризата в Украйна. Прехвърляне на 350 милиона евро в бюджетни кредити за поети задължения и плащания следва да финансира част от пакета от извънредни мерки.

За целите на Зелената сделка се предвижда по време на заседанието на COMAGRI от страна на Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) да бъде представено проучване относно екстензивното животновъдство и органичните торове. ЕИСК разглежда екологичните, икономическите и социални предимства на тази форма на животновъдство и торене и ще бъдат представени възможните решения как тези практики могат да бъдат насърчавани и подкрепяни.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА