Черното злато на Странджа с двойно повече полезни свойства

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

На Есенния фестивал на меда, който започна днес в София, се срещнахме с Манол Тодоров. От години той и семейството се занимават с производство на Странджански манов мед. Постигат сериозни успехи в начинанието, като последното и може би на-важно за тях е вписването на наименованието на Странджанския манов мед като защитен продукт в ЕС. Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и комисарят по цифровата икономика Мария Габриел, на 4ти април тази година лично връчват сертификата за вписването на Манол Тодоров в Брюксел.
Успехите за семейството продължават и след това. При продължително наблюдение на електропроводимостта на меда е отчетено повишение с цяла единица в сравнение с предходната година. От 1.4, стойностите се повишават до 2.2 милисименса. Изследванията, които констатират промяната, са направени както със собствена техника, така и в професионална лаборатория. Промяната в нивата на електропроводимостта на меда са сериозен признак за това, че в него има повече минерали, протеини и органични киселини. Смята се, че рекордните й стойности се дължат на появата или работата на някой от специфичните за Странджа продуценти на мана. Производството тази година е било по-ниско, в сравнение с предходната, но повишаването на електропроводимостта може да компенсира количеството с още по-високо качество. Мановия мед е обект на интерес и отвъд границите на държавата ни. За момента пазарът е малък и тепърва започва да се развива, но производителите имат амбиция той да се разрасне и мановия мед да намери път и към чужбина. „В Нова Зеландия, аналогов на нашия продукт, се продава на цена от 49 долара за буркан. При електропроводимост около 1.3, представяте ли си колко ценен е нашия мед, който добиваме тук в България, със стойности на електропроводимост 2.2“ – добави господин Тодоров.
Предстои да се започне процедура по регистрирането и на Странджанския цветен пчелен прашец като защитено наименование за произход. „Пътеката е утъпкана, вече знаем пътя и процедурите, знаем какво и как да направим, така че всичко предстои да се случи.“ – сподели за Агрозона г-н Тодоров.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама