Чернокопът е любима риба по Южното Черноморие. На морските пазари, рибата, макар и в дребен вариант може да бъде открита и за около 5 лв./кг По-едрите пък вървят между 8-10 лв. за килограм. Варненци също често избират именно чернокопът за трапезата си, пише Черно море. Според потребителите цената на рибата е изключително приемлива, имайки предвид , че когато съвсем порасне, леферът става от деликатесите в менюто ни. Цените им тогава скача до 30 лева за килограм.
При барбунът цената от известно време насам е твърдо 6 лв./кг. Сафридът излиза вече по-рядко и е предимно дребен, а цената му е колкото на барбуна. Чернокопът обаче си остава най-желан. Тази тенденция от бранша очакват, че ще се задържи до Никулден. За празникът повечето нашенци залагат на традиционния шаран, чиято цена няма промяна от миналата година – около 6лв./ кг. Опасенията на потребителите са, че в последния ден цените на рибата ще бъдат „надути“ от търговците. Но това не значи, че големите търговски вериги няма да подходят с промоции, за да не остава стока.
Като нелоялни търговски практики преди празника се посочва продаването на бракониерска риба, уловена без необходимия контрол, хранените с некачествен фураж или в язовири, в които не се прави мониторинг. Препоръките са риба да се купува само ако е минала през борса или предприятие, етикирана. Риск при живият шаран винаги съществува, но е минимален. В зависимост от улова в края на месеца и черноморските риби ще оформят цените си, които почти без промяна би трябвало да се задържат до Никулден.