Черешите, орехите, сливите и прасковите – основни овошки за България

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

“Не считам, че е нужно в България да се отглеждат всички овощни култури. Една от културите, които няма да се отглеждат или ще се произвеждат ограничено, ще бъде крушата.”, казва д-р Стефан Гандев, директор на Института по овощарство – Пловдив в интервю за Агенция „Фокус”. По думите му е важно за страната е да специализира в производството на определени култури. Като основните за България той посочва черешите, орехите, сливите и прасковите. Специалистът коментира, че ще бъде полезно за страната да се насочи към производство на праскови и сливи, производство на орехоплодни и в частност орех.

“Смятам, че ябълката няма да бъде основна култура за страната. Площи от ябълката ще се поддържат вероятно в рамките на 50-70 хил. дка, но няма да достигнат 160-170 хил. дка, както беше преди 20 години, поради наличието на голямо плодово производство в съседни на нас страни. Черешовото производство има бъдеще.”, коментира още д-р Гандев.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама