Брутната добавена стойност на земеделието ни намалява

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Субсидиите за земеделския сектор – европейски средства и от националния бюджет, са достигнали 6,9 млрд. лева, това каза Николай Вълканов, основател на фондация “ИнелиАгро” по време на представяне на анализа си “Развитие на производителността в селското стопанство след приемането на България в Европейския съюз” в хотел “Радисън” в София.

Заради подпомагането на земеделците на единица площ се е активирал пазарът на земеделска земя. Обработваемите площи са се увеличили, но не и добавената стойност на продукцията. Брутната добавена стойност в отрасъл „Селско, горско и рибно стопанство“, изразена в съпоставими цени, се понижава след 2008 г. като достига равнища, които са с една четвърт по-ниски от средните за периода 1998-2006 г. Вълканов обърна внимание, че над половината от площта на страната са земеделски площи и посочи, че в страни, които разполагат с по-малко обработваема земя, брутната добавена стойност е по-голяма.

В българското земеделие инвестициите са недостатъчни, стана ясно още от презентацията. Иновациите, които водят до по-голяма ефективност, също не са на необходимото ниво.

Анализаторът посочи, че на страната ни се падат 3% от обработваемата земя в ЕС-27 (Хърватия не е включена, тъй като е нова страна член и няма пълни данни за нея) и използва 3,3% от работната ръка в селското стопанство на ниво ЕС, но произвежда едва 0,8% от брутната добавена стойност в земеделието на Общността.

Има обаче и положителна тенденция и тя е в съотношението земя/труд. Изразява се в увеличаване на обработваемата земя и намаляване на използваната работна сила.

Николай Вълканов препоръча да се обмисли възможността за прехвърляне на средства от директните плащания към Програмата за развитие на селските райони, тъй като така ще се даде възможност за повече инвестиции. Анализаторът обърна внимание, че развити страни като Холандия и Франция са направили това прехвърляне.

Анета Стефанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама