Дългите почивни дни са идеалното време, в което да си приготвите боровинково сладко. За тази работа обаче си има тънкости. Измийте добре боровинките и ги почистете от листата, след което ги сложете в широк и плитък съд и ги поръсете със захарта. Оставете ги да престоят така около 10-12 часа. След това се заливат с водата и се слагат да се варят.
Първоначално сладкото трябва да ври на по-слаб огън, след което увеличете температурата и накрая доварете отново на по-тих огън. Постоянно обирайте образувалата се пяна с помощта на решетъчна лъжица. Готовността се проверява като капка от сладкото, капната в порцеланова чиния не се разлива. Преди да отстраните сместа от огъня, добавете лимонената киселина. Още топло сладкото се разпределя в сухи и затоплени буркани. Затваря се плътно и бурканите се обръщат. Към един килограм боровинки е необходимо да добавите 2 кг захар и 2 чаени лъжици линонена киселина.
Ако искате да имате през зима сироп от боровинки, може да запретнете ръкави и набързо да го приготвите. Той става от килограм боровинки, чаша захар, чаша вода и един лимон. Плодовете се смачкват на пюре, добавя се захарта и сместа се завира. След пет минути се прецежда, добавя се и захарта и отново се вари още 15 минути. Накрая се прибавя сокът от един лимон.